Nyheter

Ruben kom i form til Birken med sykkelappen Zwift

Ruben kom i form til Birken med sykkelappen Zwift

Oppdatert 13.02.24 Tekst: Birken, Foto: Ruben Johansen er klar for Birkebeinerrittet

Milene på sykkelsetet triller lett unna når veiene er tørre og sola gir deg en vennlig dytt i ryggen. Verre er det når regnet kjennes som nålestikk og underlaget er bedre egnet for sparkstøtting. Det er kanskje derfor Zwift, sykkelappen som gjør det mulig å sykle ritt innendørs hele året, har blitt så populær i Norge.

Ruben Johansen (38) er en av de som har omfavnet både Zwift og Birkebeinerrittet, og lofotværingen ser et viktig fellestrekk mellom sykkelappen og Birken:

- Det er for absolutt alle som vil. Både i Zwift og i Birken er det mulig å delta i alle typer klasser, uansett alder og nivå. Det er viktig å få frem, for mange skremmes kanskje av toppnivået og tenker ikke på muligheten til å stille i mosjonistklassene, sier han.

I likhet med Birken må du ha noe utstyr for å bruke Zwift, men når du har det på plass kombinerer appen treningsdata med et virtuelt univers der du kan både trene og sykle konkurranser med folk fra hele verden. Johansen tror de som sykler med Zwift har en fordel i Birken-løypa om de velger å stille til start:

- De som Zwifter mye har et veldig godt treningsgrunnlag for å delta i Birken. De trener ikke bare i sommersesongen, men gjennom hele året. Det er noe vi i Norge kan utnytte mer i vintersesongen.

Johansen mener Zwift kan bidra til et bedre grunnlag også for de som ikke nødvendigvis setter seg et tidsmål, men som bare har en drøm eller et mål om å fullføre.

Swift forbedret Birken-tiden med timer

38-åringen bosatt på Elverum deltok i Birkebeinerrennet flere år på rad før ski ble byttet ut med hjul. Han er tydelig på hvorfor han kommer tilbake år etter år.

- Det som gjør Birken så bra er hele opplevelsen, folkefesten og de store naturopplevelsene. Og så er det jo de målene du setter deg, at du skal fullføre Birken. Jeg er med først og fremst for å delta. Jeg husker ikke en gang tiden min i fjor, så lite viktig var den.

Når Ruben står på startstreken lørdag 26. august blir det hans tredje Birkebeinerritt. Han forteller at det var stor forskjell mellom første og andre gang han syklet Birken:

- Det var en helt annen verden, det ble noen timer raskere. Ikke at jeg sykla så mye for å få god tid selv, men jeg merka at jeg var i en helt annen form, sier han.

Og hemmeligheten bak den store forbedringen av formen? Sykkelappen Zwift. I august 2021 begynte Johansen å “zwifte”, og siden har han ikke sett seg tilbake.

- I fjor sykla jeg fredagsversjon i helt nydelig vær. Jeg sykla sammen med broren min og han slet litt mer siden han ikke hadde et like godt treningsgrunnlag fra Zwift som meg. Men opplevelsen ellers var helt fantastisk. Det er opplevelsen som står i sentrum. Det er derfor jeg er med.

Skjermdump fra appen Swift for virtuell sykling

Sosial med virtuell sykling

- Jeg er en av de som sykler med Zwift som egentlig er veldig glad i å sykle utendørs. Men Zwift betyr ekstremt mye for meg i det daglige. Det har blitt som en familie for meg, noe som kanskje er veldig rart å si siden det er folk jeg ikke har møtt fysisk. Men vi snakker veldig mye sammen på alle de forskjellige typene ritt vi er med på, fortelle Johansen.

38- åringen sykler alt fra vanlige ritt på flere mil med en sluttspurt, poengritt med mange spurter og lagtempo der du bytter på å ta føringen. Han er klar på at det sosiale motiverer til mer trening og at det er en av årsakene til at Swift gir så god treningseffekt:

- Det blir det samme som når man er fysisk ute og trener med folk, du pusher deg selv mer fordi du vet at det påvirker andre om du ikke gjør det, sier han.

Johansen endrer litt på sykkeltreningen i Zwift i forkant av Birkebeinerrittet.

- Jeg bruker Zwift til lange, men ikke nødvendigvis harde, økter. Vanligvis sykler jeg Zwift-økter på en til to timer, eller til og med kortere. I forkant av Birken legger jeg inn ritt på opp til tre timer.

Tips til overgangen fra e-sykling til Birken-terrenget

Zwift-entusiasten har noen tips til andre Zwiftere som skal oppleve Birken for første gang.

- Selv om du bruker beina på en ganske lik måte så vil jeg anbefale noen turer ut i skog og mark og bli litt kjent med sykling i terrenget. Da får du litt erfaring før du skal ut i bakker eller treffer på noen steiner. Når det gjelder utstyr så kan det være greit å ikke bruke en landeveissykkel, en terrengsykkel med god demping er å foretrekke. Og det trenger jo ikke å være en terrengsykkel til 25 000 kr, poengterer han.

Birkebeinerrittet går stort sett på fine grusveier og noen skogsveier, og du trenger ikke å ha mye teknisk sykkelerfaring for å delta. De tidligere litt mer krevende steinpartiene fra Svartåfloen ned til Djuposet er i år erstattet med fin grusvei.

Bedre Zwifter med Birken som treningsmål

Etter et ritt over fjellet kan Zwiftere også se forbedringer i det virtuelle sykkeluniverset mener Johansen:

- Når jeg har Birken som treningsmål gjør det meg samtidig til en bedre Zwifter, for det er jo motiverende å ha et mål å trene mot. Birken i seg selv gir jo et godt grunnlag for å sykle mer. Det kan være greit med en hviledag dagen derpå, men utover det så vil Birkebeinerrittet bidra til å bli enda bedre på utholdenhet.

Ruben Johansen er ikke i tvil om hva Zwiftere kan forvente seg av Birkebeinerrittet og oppfordrer sine med-Zwiftere til å melde seg på:

- Er motivasjonen på plass får du en veldig god og lang økt samtidig som du får en fantastisk opplevelse.

Kjør sykkelritt med proffene i din egen stue

Da treningssenterene stengte ned i 2020 gikk antall abonnenter på Zwift i været, og poulariteten har ikke minsket siden. Det arrangeres både Norgescup og VM i e-sykling på plattformen. Proffsyklister annonserer ofte i forkant at de skal trene med Zwift slik at du virtuelt kan sykle tur med dem fra din egen stue.

Utstyr du trenger for å komme i gang med sykkelappen Swift

For å komme i gang med Zwift trenger du:

  • En datamaskin eller mobilenhet med en rask og pålitelig internett-tilkobling.
  • En sykkelrulle eller tredemølle. Har du en “smart” sykkelrulle tilkoblet WiFi eller Bluetooth vil den regulere rullemotstanden etter hvor du er i Zwiftløypa, men om du har en enklere rulle må du ha en ekstra enhet for å simulere endringer i motstand.
  • Et aktivt abonnement til Zwift
Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen