Nyheter

– Å vinne Birken er en drøm

Swix Hard Rocx 2019 - Swix Hard Rocx

I fjor tapte de Birken i Ballettbakken. I år skal gutta i Swix Hard Rocx øve på avslutningen i forkant.

Tekst: Ingeborg Scheve

Swix Hard Rocx består av sju ryttere med imponerende merittlister. De har vunnet NM, Norgescuper, store maratonritt i inn- og utland, og dominert resultatlistene siden laget ble etablert for tre år sida.

De har sendt ryttere til landslag og landslagsoppdrag. Ole Hem er regjerende norgesmester i terrengsykkel maraton, ble nummer ti i maraton-VM 2018, skrev proffkontrakt med det italienske profflaget Wilier Force 7C, og har vunnet store ritt i inn- og utland.

Men Swix Hard Rocx har ikke vunnet Birken.

Birken tok en prat med Dag Johnsen, som er manager for UCI-laget Swix Hard Rocx, om betydningen av Birken.

Hvorfor henger Birken så høyt?
– Å vinne Birken er en våt drøm for alle terrengsyklister i Norge, og det er noe vi snakker om hver gang vi møtes. Birken er det største rittet i Norge, og det ligger utrolig mye prestisje i å vinne Birken. Dessuten er det vanskelig å vinne Birken. Vi har prøvd mange ganger, og vi har vunnet Norgescuper og det meste annet som er å vinne av store ritt i Norge, men vi har ikke vunnet Birken.

Hvor nære har dere vært en seier?
– I fjor var vi veldig nære ved å vinne, men vi gjorde en tabbe. Ole Hem, som til slutt endte på fjerdeplass, hadde ikke øvd på avslutningen. Det kostet ham nok seieren, og det har vi snakket om mange ganger senere.

Hva gjør dere for å vinne i år?
– I år skal vi øve på avslutningen dagen før rittet. Og så har vi et lag som er sterkere enn noen sinne. Vidar Mehl har hevet seg enda et hakk. Fredrik Haraldseth er i bedre form enn han noen sinne har vært på denne tida av året. Og Emil Hasund Eid, som er ny på laget i år, er en rytter som er veldig sterk i denne typen ritt. De er også ryttere som utfyller hverandre og spiller hverandre gode. Alle har til hensikt å vinne Birken og setter alt inn på at laget skal få til det. Sist en terrengsyklist vant Birken, var i 2013 med svensken Fredrik Ericsson, så det skulle vært moro å ta rittet tilbake fra landeveisgutta.

Men hvorfor er det så vanskelig å vinne Birken?
– Birken er en nøtt. Det er langt og det er hardt, men det er ikke veldig teknisk. Det betyr at det er mange av landeveisrytterne som kan gjøre det bra, særlig de som har syklet en del terreng før de gikk over til landevei, og terrengsyklistene får ikke full uttelling for sin kompetanse. Landeveisrytterne kjører mye watt, så de blir hakket hvassere på akkurat det, og den kapasiteten er helt avgjørende i Birken. Når det er sagt, så er det terrengsyklister som har vunnet Birken før. Det er bare sabla lenge siden sist. Så det skulle vært innmari moro om vi hadde greid det i år.

FAKTA Swix Hard Rocx
Etablert: I forkant av sesongen 2017
Manager: Dag Johnsen, Hard Rocx
Sykkel: Hard Rocx Forza Volante Ltd
Utøvere 2019:
Fredrik Haraldseth, 27, Oslo
Fredrik Stephansen, 40, Drøbak
Morten Vaeng, 44, Solbergelva
Gabriel Slinger, 19, Svelvik
Emil Hasund Eid, 24, Harestua
Vidar Mehl, 32, Gjøvik
Thomas Engelsgjerd, 25, Halden

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen