Nyheter

- Alltid vært moro med Birken

Arne Vegard Sveen
Arne Vegard Sveen (72) fra Rena er en av årets deltakere som også stod på startstreken da det første Birkebeinerrittet gikk av stabelen i 1993.

Tekst, foto og video: Ungdomsreportere

- Jeg husker faktisk ikke så mye fra den gangen, det er jo 30 år siden, smiler den spreke Rena-mannen. - Det var selvsagt færre deltakere og traseen var en annen. Det er jo den vi skal kjøre igjen i år, så det blir artig.  

Jeg var med de tolv første årene fordi det var veldig morsomt, men etter hvert ble jeg opptatt med jobbing under Birken-arrangementene og måtte ta noen års pause.  

- Hva er de største endringene i løpet av disse årene? 

- Først og fremst på utstyrssiden. Her har det skjedd mye, bedre dempere, mer elektronikk og teknologi. Det er nok de største forskjellene. I tillegg er sykkelen blitt lettere. Den jeg har i år veier under 10 kilo, sier Arne Vegard og drar frem sykkelen fra de første birkebeinerrittene. - Denne er nesten dobbelt så tung, forteller Sveen som også har fire deltakelser i Trondheim-Oslo. 

Birkebeinerrennet har ofte vært en viktig motivasjon for Sveen. - Det har alltid vært et fint mål og gir god motivasjon det å trene til Birken. I år har det blitt 5-6 timer i uka og jeg er ganske godt forberedt, forteller Arne Vegard. 

I løpet av de 17 årene den ivrige 72-åringen har deltatt i Birkebeinerrittet har det stort sett gått veldig greit, men ett ritt huskes spesielt godt: 

- Ja, det ble et ublidt møte med en sau nedenfor Sjusjøen. Jeg hadde vel en fart på 60 kilometer i timen og plutselig lå jeg på ryggen. Det ble en luftig tur. - Jeg var kjempeheldig. Vi spøker ofte om situasjonen, men det var egentlig veldig farlig situasjon, som heldigvis endte godt. 

Arne Vegard med sin Birken-klare sykkel.

Som erfaren birkebeiner mener Arne Vegard at det er viktig å være oppmerksom på tempoet fra start: -Du må iallfall ikke åpne for hardt. Ikke la deg friste til å holde følge med ryttere som er mye bedre enn deg selv. Det vil straffe seg. Åpner du rolig vil du tjene mye mot slutten.  

Tross sine 72 år utelukker ikke den blide ex-læreren at birkebeinerkarrieren fortsetter. - Hvis helsa holder så kommer jeg nok til å satse noen år til. 

Stå på, Arne Vegard! 

Se intervjuet med Arne Vegard Sveen:

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen