Nyheter

89 år og eldst

Porsanger1

89 år og eldst

Anders Porsanger fra Skiippagurra i Tana er 89 år og Birkebeinerrennets eldste deltaker. For mange er han også kjent fra tv som “Kråkemannen”. - Birken er gulrota for å holde seg i form, sier sprekingen.

Tekst: Ungdomsreporter  Foto: Privat

Mange har nok sett Porsanger med sin berømte kråke “Himpompæla” og deres helt spesielle vennskap på NRK TV (se innslaget her). 

- Mange av oss har sett deg på tv med kråka som du har gitt navnet “Himpompæle”. Hvordan går det din kråkevenn? 

- Det går bra med “Himpompæle”, men han dro ifra meg da han fikk en kone for to år siden, forteller Porsanger. - Jeg var redd han hadde blitt skutt eller var død, men gleden var veldig stor da jeg ropte etter han i skogen i høst. Da kom “Himpompæle”. Det er ingen andre kråker som kommer når jeg roper. Det var veldig koselig, forteller friskusen.  

Selv om Porsanger kommer langt nordfra er det slett ikke første gangen han går Birken.  

- Jeg gikk mitt første Birkebeinerrenn i 1974, minnes han. - Jeg har også vunnet klassen min flere ganger. Ett år kom jeg også på en 9. eller 10. plass totalt.  

Hva husker du fra første gang du gikk Birkebeinerrennet?  

- Jeg husker jeg ble intervjuet av Bjørge Lillelien på tv og jeg ble veldig irritert fordi jeg kom på tv med feil nummer og navn, ler han. - Men det var artig å gå da. Jeg husker også jeg vant en kasse Vørterøl i en konkurranse jeg deltok i.  

- Hvordan er det å vite at du er den eldste deltakeren i Birken i år? 

-Det er jo litt spesielt, alle venter spent på at jeg kommer til å bruke lengst tid og sist til mål, men det godtar jeg, sier Anders Porsanger med en smule selvironi. 

Anders Porsanger er en fargeklatt som føler seg godt forberedt til å legge i vei fra Rena til Lillehammer. Han er ikke redd for de tøffe løypene. - Du vet, jeg trener i minus 30 grader, i bekmørke Finnmark, så jeg tåler den støyten det er å gå Birken. Jeg går mye på ski. Det er min måte å leve på, forteller han.  

- Hvorfor kommer du tilbake til Birken år etter år? 

-Birken er som gulrot for å holde seg i god form. Egentlig skulle jeg gått veteran-VM, men det ble Birkeinerrennet på meg i stedet.  

-Får vi se deg på start også neste år? 

- Ja, da går jeg opp en klasse, svarer Anders Porsanger kontant. 

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen