Nyheter

Førstemann på trehjulssykkel

Anne Sofie trehjulssykkel web

Tekst: Sigrid Ringnes, først publisert i  Østlandsposten 5. september 2022
Foto: Birken

Slagrammede Anne-Sofie Bergersen har som Norges første, gjennomført Birken på en trehjulssykkel. – Det er noe av det morsomste jeg noensinne jeg har gjort. Jeg skulle gjerne gjort det en gang til med en gang! sier hun.

Hadde noen sagt til Anne-Sofie Bergersen for noen år siden at hun skulle komme til å delta på Birken, hadde hun ristet på hodet. – Nei, det hadde jeg faktisk aldri trodd skulle skje.

Sitt livs form
Anne-Sofie (52) var 37 år da hun fikk hjerneslag etter en skiulykke. Hun svevde mellom liv og død og var lam i venstrebeinet i begynnelsen. Men lammelsen ga seg og hun fikk følelsen tilbake i beinet. – Jeg vil tross alt si at det har gått veldig fint med meg, sier Anne-Sofie. For noen år siden kom svigerinnen, som er fysioterapeut på Kysthospitalet, med forslaget om at hun burde skaffe seg en trehjulssykkel, eller liggesykkel som det også kalles. – Først tenkte jeg, hva i all verden skal jeg med det? Jeg tenkte at dette er ikke noe for meg, men det var det. Jeg prøvde ulike typer, og fant en jeg likte godt, sier hun. I fjor fikk hun tildelt en slik sykkel av NAV. Etter det har hun lagt mil etter mil bak seg. – Jeg er ute annenhver dag, og sykler da gjerne tre-fire mil. Nå er jeg i min livs form! Vi har hytte på Anvik i Brunlanes, og bor der ute hele sommeren, så det er sikkert mange som har sett meg surre rundt på veiene der. Jeg regnet ut at jeg syklet 1000 km i fjor, sier hun.

Det første sykkelrittet
Kort tid etter at hun begynte med sykling, ble hun med i en gruppe som heter «På tre hjul i Vestfold» som ligger under Norsk forening for slagrammede i Vestfold.

 – Vi sykler sammen en gang i uka. Min venstre arm er uten funksjon, så jeg bruker høyre arm til å styre, gire og bremse, forteller hun. "Jeg tenkte at dette er ikke noe for meg, men det var det.

På slutten av året snakket sykkelgruppa om å bli med på et sykkelritt, og de valgte å melde seg på de seg på Styrkeprøven. – Vi meldte oss på den siste etappen som går fra Eidsvoll til Oslo. Jeg skjønner godt at det heter «Styrkeprøven», for det var en styrkeprøve uten like! Blant annet med veldig mange oppoverbakker, sier hun.

Mestringsfølelse
Men sykkelrittet ga likevel mersmak, og Anne-Sofie undersøkte mulighetene for å delta i Birken. – Jeg fant ut at det er en kortere variant, TurBirken, som er 41 kilometer. Jeg bestemte meg for å melde meg på, sier hun. Forrige fredag syklet hun over målstreken på Lillehammer, etter å ha tatt seg over fire mil over fjell og langs småkupperte grusveier. At hun ukene i forveien har trent målretta og nøye, har trolig spilt mye inn på prestasjonen. Hun syklet i mål på tiden 2.15.33. – Det var så moro. Jeg følte skikkelig mestringsfølelse!

Ikke bare av å gjennomføre, men også av at jeg kunne hevde meg blant funksjonsfriske. Det var mange jeg syklet forbi, som ikke tok meg igjen senere. Så jeg var ikke den svakeste! Anne-Sofie var den eneste på tre hjul i år, og trolig noensinne. – Det virket som det var veldig uvanlig da jeg kom inn med trehjulssykkel. Tror ingen har gjort det før på tre hjul. Det er ikke usannsynlig at jeg melder meg på igjen neste år, sier hun.  Randi Bolstad i Birken, sier at deltakelsen til Anne-Sofie er til stor inspirasjon og viser at Birken er for alle.  Mottoet vårt er å skape utfordringer og opplevelser for alle – uavhengig av fysiske/psykiske hemninger. Det at hun klarte å sykle 41 kilometer viser andre at det er mulig. Hun er et godt forbilde, sier Randi Bolstad.

– Dette kan flere gjøre!
 Arne Mjåland, leder Landsforeningen for slagrammede i Vestfold, er også veldig imponert over prestasjonen til Anne-Sofie. – Det er kjempebra! Og så er det så viktig å få fram slike historier, fordi det gir andre motivasjon og inspirasjon til å sykle, sier Mjåland, og oppfordrer flere funksjonshemmede til å ta utfordringen. – Mange tror de ikke kan, men dette kan flere gjøre! Jeg lever og ånder for å få funksjonshemmede til å sykle mer. I foreningen vår så har vi om lag 70 medlemmer og blant annet en veldig aktiv sykkelgruppe som trener fast, og vi har masse tilpassede sykler og annet utstyr vi låner ut gratis på Storås i Stokke, sier han. Anne-Sofie vil gjerne ha flere trehjulssykkel-venner. – Hvis noen i Larvik sykler på tilsvarende sykkel, så er det bare å ta kontakt, så vi kan sykle sammen.

Sykkelsesongen er ikke ferdig! Jeg kan virkelig anbefale det, spesielt til de som ikke tror det er noe for dem, avslutter hun.

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen