Nyheter

Hvorfor går du med sekk?

Historie og sekketips
Sekk veiing på Rena av Leif Norberg 1400x720

Foto: Erling Riddervold konrollerer sekken til Johs Woxen, fra 1958

Alle Birkebeinere går med sekk på 3,5 kg. Sekken skal bl.a inneholde vindtette klær, tørt undertøy, votter, lue, mat og drikke. For å forstå historien bak Birkebeinerrennet og meningen med sekken, må vi helt tilbake til starten av 1200-tallet.

Det var borgerkrig i Norge på denne tiden, og under hver sin høvding kjempet flokker mot hverandre om makten i landsdelene i Norge. Birkebeinernes fører, Kong Sverre hadde tilkjempet seg makt over store deler av Norge da han døde i 1202.

En liten gutt fødes
To år senere, våren 1204 fødes en gutt i Østfold. Han er sønn av kong Haakon Sverresson og barnebarn av den avdøde kong Sverre. Bare noen måneder før Haakon Haakonsson blir født, dør kong Haakon Sverresson på nyttårsdagen. Dermed blir den lille gutten et ettertraktet bytte for Birkebeinernes fiender.

Den farlige ferden
Baglerne, en av Birkebeinernes store fiender fikk nyss i guttens eksistens. De hadde makten i Viken (Oslofjorden) og Oppland, og ville ha det mulige kongsemne tatt av veien. Den lille gutten måtte i sikkerhet, og dermed startet en ferd for Birkebeinerne. En farlig ferd fra Østfold og opp gjennom Baglernes rike til Lillehammer og videre opp til Nidaros.

Birkebeinerne ankom Hamar på juleaften 1205 og hastet videre til en liten gård på Lillehammer. Der holdt de seg i skjul hele jula, vel vitende om at Baglerne lurte overalt. Derfor turte de ikke ta den vanlige veien opp gjennom Gudbrandsdalen da de skulle videre. I stedet dro de over fjellet til Østerdalen. Det var et forferdelig vær, og det var da at to av de mest erfarne Birkebeinerne dro avgårde alene med den lille gutten.

Ferden var lang og farlig, men de nådde til slutt Nidaros. Haakon Haakonsson ble konge og under hans storhetstid ble det slutt på borgerkrigene i Norge. Dette er historien kort fortalt.

Dere fører historien videre
Om noen dager er det deres tur til å gå på ski over fjellet. Det gjelder heldigvis ikke landets fremtid, ei skal dere bære en fremtidig konge på ryggen. Men sekken på 3,5 kg som dere bærer med dere, symboliserer en liten gutt ved navn Haakon Haakonsson. Dere må alle gå med den, og på den måten er hver og en av dere også med på å føre historien om den farlige ferden videre.

Birkebeinerrennet handler om mestringsfølelse. Det handler om svette og tårer, latter og glede. Det handler om mange timer med hardt arbeid. Det handler om heder og ære. Men det handler også om en farlig ferd over fjellet som ble gått for over 800 år siden. 

3,5 kg og sekkens innhold
Fra 1932 til 1992 skulle sekken veie 5,5 kg. Fra 1993 ble det besluttet å redusere vekten til 3,5 kg. Av sikkerhetsmessige årsaker skal sekken inneholde følgende utstyr:

  • Vindtett jakke og bukse (med lange ermer/ben)
  • Tørt undertøy eller ekstra isolerende lag
  • Votter
  • Lue
  • Balaklava/buff/headover

Vi anbefaler også at du tar med mat/drikke og tørre sokker. Ta også gjerne med solkrem og gnagsårplaster. Sjekk værmeldingen og tenk på din egen sikkerhet.

Hvilken sekk skal du velge?

Å finne en sekk som sitter godt, er veldig viktig når du skal gå fem mil på ski. Du bør ha en sekk som du ikke engang merker at du har på ryggen! Det er flere ting du bør tenke på når du velger sekk:

  • Riktig lengde for din rygg. Ikke for kort - og absolutt ikke for lang.
  • Bredden på skulderremmene skal passe deg. Går du med sekk hvor remmene er for brede for deg, så vil de være i veien og gnage når du staker.
  • Det kan være lurt å ha en sekk som har hoftereimer med lommer, eller en sekk som har skulderreimer med lommer. I disse kan du for eksempel legge gel.
  • Ikke minst må sekken sitte godt når du beveger deg! Det betyr at du faktisk burde teste sekken med innhold før du står på startstreken på Rena.
  • Størrelsen på sekken kommer an på hva målet med rennet er. Noen velger å ha med mer tøy og mat fordi de skal være lengre ute. Da kan det være greit å ha en sekk på 16 -20 liter.
Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen