Nyheter

-Birken er noe å skryte av

einar tørnquist VBQR 2021 1400x720

Tekst: Ingeborg Scheve, Foto: privat

Einar Tørnquist han gått gradene i Birken: Entertaineren startet med QR-Birken i 2021, gikk TurBirken 54 i fjor og i år er han klar for selve Birkebeinerrennet. Det skal bli noe å skryte av.

– I år smeller det. 18. mars står jeg på startstreken på Rena sammen med alle testosterongutta og -damene, bekrefter Einar Tørnquist.

40-åringen som til daglig er mer kjent som musiker, komiker og programleder enn skiløper, skal gå Rena-Lillehammer for tredje gang.

 Egentlig er det litt mot alle odds at Tørnquist stiller til start i Birkebeinerrennet. Debuten i ski-Birken med QR-versjonen av Birkebeinerrennet i 2021 kunne fort blitt hans siste.

 – QR-Birken var helt forferdelig. Jeg gikk sammen med en kompis, og vi hadde ikke skjønt at vi kunne gå fra Lillehammer hvis vi ville. Så vi gikk fra Rena og hadde motvind gjennom hele løpet. Det var et blodslit, sier Tørnquist.

 Blodslit i debuten til tross, i fjor gikk han Rena-Lillehammer igjen. Tørnquist gir Birken skylden for det.

 – Det var vel den eposten man får fra Birken etter målgang med «early bird» tilbud på neste års renn som gjorde at jeg meldte meg på. Når man får den mailen, tenker man at det var vel ikke SÅ ille og det er jo et helt år til, sier han.

 Og sånn ble det. I 2022 meldte Tørnquist seg på TurBirken 54. Det ble en langt bedre opplevelse.

 – Jeg er null opptatt av resultater og tider og sånt, men jeg hadde håpet å slå tida fra QR-Birken med en time. Og så perset jeg med to timer. Det var en opptur, sier Tørnquist, som klokket inn på seks timer og 45 minutter.

Mentalt friminutt

I år debuterer Tørnquist altså i selve Birkebeinerrennet. Ambisjonen er først og fremst å ha en fantastisk dag, men slår han tida fra i fjor er han ekstra fornøyd.

– Birken-dagen er den dagen i året når ingen andre skal ha noe fra meg. Men jeg håper jeg slår tida fra i fjor. Kanskje jeg kan klare 6:30 i år?

Hellige skiturer

For å sørge for å få en god opplevelse i år også, legger Tørnquist ned en systematisk innsats. Han trener styrke med en personlig trener to ganger i uka gjennom hele året, og hele vinteren har han også en treningsdag der han går en langtur på ski. Den dagen er hellig og da går han gjerne tre-fire mil.

– Jeg liker å få en skikkelig god skitur på dagtid hver uke. Så jeg har innrettet meg slik at jeg kan gjøre hele arbeidsuka på fire dager, og har en dag fri til å trene. Men siden jeg har en fast dag, så må jeg gå den dagen uansett hvordan været er, sier han og fortsetter:

– Jeg følger med på Marka-appen og prøver å legge skiturene til der det er nypreparerte skispor, men det det hender jo at jeg må gå i regnvær og sånn. Men skidagen står fast.

Hvilket forhold har du til Birken?

– Mitt forhold til Birken har gått fra ingenting til noe skikkelig flott. Nå synes jeg Birken er veldig stas og jeg gleder meg veldig. Det er skisesongens høydepunkt, og det er noe å skryte av. 

 

FAKTA Birken skifestival 2023

Hvem: Alle fra 16 år og eldre kan delta (Birkebeinerrennet, TurBirken, SkøyteBirken, HalvBirken og StafettBirken), ungdom 12 til 16 år (UngdomsBirken) og barn fra 0 til 11 år (BarneBirken)

Hva: Turlangrenn i klassisk stil (fristil for SkøyteBirken), Birkebeinerrennet inngår i langløpsserien Ski Classics

Hvor: Rena til Lillehammer

Når: 17. til 19. mars, 2023

 

Distanser:

  • Birkebeinerrennet Rena til Lillehammer (Birkebeineren stadion), 54km
  • SkøyteBirken Rena til Lillehammer (Birkebeineren stadion), 54km
  • TurBirken Rena til Lillehammer (Birkebeineren stadion), 54km
  • HalvBirken Sjusjøen til Lillehammer (Birkebeineren stadion), 28km
  • StafettBirken Lillehammer (Birkebeineren stadion), 4x6.5km
  • UngdomsBirken, Sjusjøen til Lillehammer (Birkebeineren stadion), 15km
  • BarneBirken, Rena og Lillehammer

 

Mer informasjon: birkebeiner.no

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen