Nyheter

Eneste kvinne som har deltatt i alle rittene

Ingunn Sandø. Foto: Privat.
Ingunn Sandø sykler i år - som eneste kvinne - Birkebeinerrittet for 30. gang, og har ingen planer om å gi seg..

Teskt: Ungdomsreporter. Foto: Privat.

- Jeg fortsetter så lenge jeg kan, tenker jeg. Jeg har ikke tenkt til å stoppe nå nei. Da må det noen større hindringer til.  

Ingunn forteller at hun alltid har syklet mye og da en bekjent informerte henne om Birkebeinerrittet i 1993 tok hun et valg som skulle bety mye. -Jeg bestemte meg for å bli med. Å delta i rittet ble for meg en god motivasjon for å trene i årene framover. 

I år er løypa nesten tilbake til originalen fra 1993, noe Ingunn synes er artig. - Jeg tror vi kjørte den første delen av traseen i to år før den ble lagt om, så jeg husker ikke så mye. Vi skal vel ned til Åsta og så sykle oppover langs elva til Djuposet, fortsetter hun og legger til at traseen nok er utbedret mye siden den gangen. - Det har skjedd flere endringer siden starten i 1993 og løypa er forandret ganske mange ganger. Bl.a. syklet vi ikke oppom Bjønnåsen de første årene og deler av lysløypa ved skistadion er også ny de senere årene, sier Ingunn som har kjent på å være birkebeiner under alle mulige forhold. Hun har opplevd alt fra sol og støvete grusveier til regn, sludd og vind, men dette har aldri lagt noen demper på noen som helst måte.  - Det har alltid vært morsomt å være med, selv om jeg som alle andre har blitt god og sliten. 

Minnene fra tredve årene er ikke først og fremst fra de gode resultatene og plasseringene. - De beste minnene er fra de årene hvor kroppen var fin og i god form, sola skinte og det var mange folk som heiet langs løypa, minnes Sandø. 

-Hvordan har du forberedt deg til årets ritt? 

- Nei, jeg må jo trene da, jeg trener jevnt hele året, forteller den Ingunn, som på lørdag altså blir eneste kvinne med 30 birkebeinerritt i beina. 

Siden Sandø bor på Sjusjøen og skisesongen er lang, blir det fort mai/juni før hun kan begynne å sykle innover fjellveiene. - Jeg har likevel fått syklet en del og er forberedt til rittet.  

Ambisjonene for årets ritt er å fullføre, samt unngå uhell og skader. Siden det er meldt en del regn, tror den spreke syklisten at det kan bli et sugende føre og at det blir viktig å disponere kreftene så godt som mulig fram til Sjusjøen. 

På spørsmålet om Ingunn har noen tips til de som skal sykle over fjellet for første gang i år, svarer hun: - Ja, nå er det jo meldt litt dårlig vær så de må jo hvertfall ha med seg riktig klær i tilfelle de må ha på seg regntøy da underveis. Men man må ikke kle seg for varmt fra start, man blir jo veldig varm da man sykler. I tillegg er det viktig å disponere kreftene, det er mange som blir slitne etter første gåpartiet, men da har man jo egentlig bare så vidt begynt. 

Gode råd fra en erfaren birkebeiner med andre ord.

Vi ønsker Ingunn lykke til over fjellet! 

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen