Nyheter

Grenserittet som oppkjøring mot Birken

Ole Hem Mediterranean Epic 2019 Foto Arrangøren

Ole Hem har vært på pallen i eliteklassen i både Birkebeinerrittet og Grenserittet flere ganger. Dette er maratonproffens råd.

Tekst: Ingeborg Scheve

I fjor høst skrev Ole Hem proffkontrakt med det italienske sykkellaget Wilier 7C Force. Ved siden av sykkelsatsingen jobber 26-åringen som treningsveileder i sFIT Helse på Fornebu.

Birken tok en prat med Hem, som deler sine vurderinger og erfaringer rundt Grenserittet som oppkjøring mot Birken.

Hvordan kan man best utnytte Grenserittet som oppkjøring til Birken?
– Ritt er den beste treningen til ritt. Du greier å presse deg mye hardere på et ritt enn på en treningsøkt, du biter deg litt mer fast og terskelen for å gi opp er høyere. Sykler du Grenserittet får en skikkelig hardøkt som varer nesten like lenge som Birken, og du får testet næring, produkter og timing for inntak. Du får også en reell test på evnen til å sykle effektivt i et felt, greie å samarbeide i en gruppe og få en god rulle. Det er det mest effektive, men det krever trening.

Hva er likt med de to rittene?
– Begge er viktige ritt, og flotte arrangementer i seg selv. Begge har ganske lik vinnertid, begge er hardest i starten og ingen er særlig tekniske.

Hva er forskjellig?
– Begge rittene er hardest i starten, og relativt lettkjørt de siste to milene. I Birken handler det om å dure på jevnt hele veien, men i Grenserittet ender det nesten alltid med en gruppespurt om seieren, i hvert fall i eliteklassen. Det er mer av/på-kjøring i Grenserittet, og det blir da enda mer hektisk.

Hvilke krav stiller Birken til rytterne?
– Birken er et kapasitetsritt. Bakkene er lenger og det er flere partier hvor du ligger og kjører jevnt hardt enn i Grenserittet, og du må holde jevnt trykk over lengre tid. Det krever god kondis og mer terskelwatt. Fra start til Skramstad er det knallhardt, men også etter Skramstad er det en halvtime til med jevnt kjør på høy terskelintensitet der du må kunne henge med for ikke å miste den gruppa du sykler i. Birken setter derfor også store krav til å kunne samarbeide godt i en gruppe.

Og hvilke krav stiller Grenserittet til rytterne?
– Grenserittet er nok hakket mer teknisk og har noe mer sti enn Birken, så det setter litt større krav til teknikk. Siden bakkene og de tyngste jobbepartiene jevnt over er litt kortere i Grenserittet enn i Birken, kan du klare deg med litt mindre terkselwatt og totalkapasitet så lenge du er eksplosiv og sterk nok til å kunne henge med et rykk i to-tre minutter.

Hvordan ville du lagt opp Grenserittet dersom Birken er hovedmålet for sesongen?
– Grenserittet er en god hardøkt og vil gi deg en god indikasjon på hvordan formen er og hvor du ligger an i feltet. Takler du Grenserittet både teknisk og taktisk, behøver du ikke bekymre deg for Birken. I Grenserittet får du både testet kondis og kapasitet, og du får trent på å jobbe i gruppe med andre ryttere, gjøre sin del av jobben og få til en fin flyt i rulla. Grenserittet går tre-fire uker før Birken, og gir deg dermed tid til å jobbe med de områdene du oppdager at du sliter med. Du har også fortsatt tid til å legge inn en periode med lengre intervaller mellom Grenserittet og Birken, slik at du kan øke kapasiteten din fram mot Birken.

Hem poengterer videre at ernæring også er noe som det må trenes på.

– Jeg ville brukt Grenserittet til å teste ut alt rundt matinntak. Da tenker jeg både på hvilke produkter du planlegger å bruke, hvor mye og timing av inntak. Det er annerledes å spise og drikke i ritt enn på trening, også selv om du prøver produktene på en intervalløkt. Det er mange som er nervøse i forkant av ritt, der er mye som skjer i et ritt, og det er mye adrenalin som sirkulerer i kroppen også etter at starten har gått. Skulle det vise seg at noen av produktene du hadde tenkt å bruke ikke fungerer for deg eller magen slår seg vrang av andre grunner, har du fortsatt tid til å eksperimentere med timing, mengde og eventuelt prøve ut andre produkter før Birken.

Hvorfor er det så vanskelig å vinne Birken?
– Det er vanskelig å vinne ritt. Men løypa i Birken er relativt lett teknisk, så det er flere som kan henge med helt inn. Det blir ofte større grupper som sykler sammen, og da blir det også mer lurekjøring og taktisk spill. Du kan drepe deg selv med å gjøre all jobben over fjellet, og så kommer det plutselig noen andre bakfra og tar deg på slutten. Birken tiltrekker seg også flere eliteryttere fra landevei, og det gir et høyere nivå totalt sett der det er enda flere som har en reell sjanse til å slåss om pallen. Dessuten er det nedover til mål, og da kan alt skje. 

 

 

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen