Nyheter

Hodet er viktigst

GOLL0929 (1)

Det er ikke uten grunn det sies at alt sitter mellom øra. Slik lykkes du, uansett ambisjoner og nivå.

Tekst: Ingeborg Scheve Foto: Birken

– Du må legge til rette for at det skal gå bra, sier Silje Stensrud. 37-åringen har doktorgrad i helsevitenskap og en lang karriere som maratonrytter på nasjonalt nivå i Team Milsluker’n, men satset både håndball og hest før hun begynte sykkelkarrieren.

– Syklingen begynte egentlig fordi jeg ble skadet, og ikke kunne fortsette med håndball. Da måtte jeg finne noe annet, og etter en kort periode tilbake på hest igjen, byttet jeg stall og stell mot karbonhest, sier Stensrud.

Bevisstgjøring
Siden Stensrud begynte med sykling og ski som voksen, har hun også et reflektert forhold til satsingen. Hun vil bli så god som hun kan, gitt sine forutsetninger. Og nettopp det siste, det å legge lista etter sin egen situasjon, er en viktig faktor både i forberedelser og gjennomføring, poengterer doktor Stensrud, som i 2013 avla sin doktorgrad ved Syd dansk Universitet i Odense. Fra før har Stensrud en mastergrad i idrettsfysioterapi fra Norges idrettshøgskole, i tillegg til at hun er utdannet personlig trener fra samme sted, og har blant annet undervist ved denne utdanningen på NIH i åtte år.

Finn roten til glede og uro
Finn ut hva som er viktig for at det skal bli en god opplevelse for deg. Hva gleder du deg til med konkurransen? Hva gruer du deg til, og hva er du nervøs for? Husk at det er forskjell på å være normalt spent før en konkurranse og det å være så nervøs at det går utover prestasjonsevnen og opplevelsen, sier Stensrud. – Det er normalt og bra å ha litt sommerfugler i magen.

Gå systematisk til verks
Er du så nervøs at det går utover livskvaliteten, har Stensrud noen råd på lager. Finn ut hva som ville gjøre at du var mindre nervøs. Ofte er det udefinerte bekymringer som skaper mest uro. Gå systematisk til verks og tenk over hvorfor du gruer deg og hva er det spesifikt du bekymrer deg for. Er det for eksempel slik at du er redd for å gå næringstom, så kan du legge en plan for hva du har med deg av ekstra mat i sekken, og sette opp et skjema for å spise og drikke regelmessig. Har du dette på plass, gir det mer ro og dermed bedre søvn og mer overskudd når du stiller på startstreken. Er du engstelig for at bakkene blir for tunge, kan du tenke over hvordan du kan sykle bakkene for å komme gjennom på best mulig måte. – Ved å være bevisst på dette, kan du ta grep i ukene inn mot konkurransen, slik at du blir mindre stressa og får en bedre opplevelse underveis, sier Stensrud.

Sett deg delmål
– Veldig mange står på startstreken på Rena og tenker at nå skal de sykle til Lillehammer. Kanskje er det bedre av å fokusere på oppgaver og andre kortere målsetninger i stedet for hele distansen, sier Stensrud.

Hun anbefaler å dele opp løypa i flere seksjoner eller faser. Fra matstasjon til matstasjon er en vanlig måte å dele opp løypa, men det er ikke den eneste, sier hun, og byr på noen alternativer.

Du kan for eksempel dele rittet i tre: en startdel, en midtdel, og en avslutningsdel. Se for deg ulike scenarioer, og hvordan du skal håndtere de forskjellige. For eksempel, hvordan skal du reagere dersom du blir liggende alene over fjellet: skal du vente inn neste gruppe, eller skal du krumme nakken og tråkke det du er god for alene?.

Dersom du har tenkt igjennom dette i forkant kant det hjelpe deg til å bli tryggere i dagene før rittet, og ikke minst underveis. Dersom du har andre målsetninger enn bare et tidsmål for målgang, for eksempel delmål og arbeidsoppgaver du har tenkt ut og gitt deg selv underveis i rittet, så vil det gi deg muligheten til å kjenne mestring ved å nå mål selv om tidsmålet kanskje ble for ambisiøst. Og har du nådd noen av målsetningene dine er det viktig at du tillater deg selv å være fornøyd og glede deg over det, poengterer Stensrud. – De aller fleste har godt av å lære seg å være litt mer fornøyd med egne prestasjoner. Har du gjennomført den planen du hadde bestemt deg for i forkant, og føler at du har gitt det du kan når du kommer i mål, så bør du være fornøyd med deg selv, uavhengig av tiden du har brukt. Husk å nyte turen, kjenne på stemningen underveis og glede deg over mestringsfølelsen etter målgang.

Silje Stensruds tre bud for uka før Birkebeinerrittet
1.Tenk igjennom arbeidsoppgaver du skal ha underveis i rittet. Rittet er langt og hardt, og de negative tankene vil helt sikkert komme på et eller annet tidspunkt. Dersom du i forkant har tenkt igjennom hvordan du skal håndtere disse tankene, for eksempel ved å vende fokuset over på en arbeidsoppgave, kan det hjelpe deg til å få en bedre opplevelse. Arbeidsoppgaver kan for eksempel være å flytte fokuset over på tråkkfrekvens og rytme, eller finne noen å følge (finne et «hjul») etc.

2. Det enkle er ofte det beste, og det som har fungert før er det ingen grunn til å endre på rett før rittet. Bruk det utstyret du har og som du vet fungerer, ikke still til start på Rena med uprøvd utstyr, verken til deg eller til sykkelen. Fungerer det godt på trening eller andre konkurranser, så vil det også fungere fint på Birken.

3. Våg å stole på at du har gjort det du kan for at dette skal bli en bra opplevelse, og ikke start med panikk-trening eller andre lignende ting siste uka. Ha fokus på å opparbeide deg overskudd gjennom god restitusjon og hvile – og bruk heller tiden i forkant på å se for deg selv ha det gøy gjennom det 54 kilometer lange rittet. Klarer du å senke skuldrene og nyte turen underveis vil det antagelig øke prestasjonen din også.

FAKTA
Navn: Silje Stensrud
Født: 1981
Bor: Nittedal
Sivilstatus: Samboer, ett barn og termin i september
Yrke: Fysioterapeut med master i idrettsfysioterapi fra Norges idrettshøgskole, og doktorgrad i helsevitenskap (Health Science) fra Syddansk Universitet i Odense i DK. I doktorgradsarbeidet sammenlignet hun styrketrening med kirurgi hos pasienter (35-60år) med degenerative meniskskader (kneskade). Utdannet Personlig Trener fra Norges idrettshøgskole (undervist på utdanningen de siste 8-årene). Jobber til daglig som Førsteamanuensis på institutt for fysioterapi på OsloMet.
Lag: Milsluker’n, Milslukerngirlpower
Ambisjoner: Se hvor langt kroppen til en fulltidsarbeidende småbarnsmamma kan presses, konkurrere og å bidra til å spre treningsglede

Utvalgte resultater:
• 70 topp-10 plasseringer, derav 31 pallplasser, i norske turritt siden 2010, inkludert NM og Norgescup terrengsykkel maraton, Norgescup rundbane, Grenserittet, Birkebeinerrittet og UltraBirken
• En rekke pallplasser i turrenn, inkludert Montebellorennet og Vindfjelløpet
• Seier i Montebellotrippelen i 2013 og andreplass i 2014 

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen