Nyheter

Idretten skaper sjanser gikk mer enn det remmer og tøy holdt

Steinar Idretten skaper sjanser - Birkebeinerrennet 2023 Scheve

Idretten skaper sjanser gikk mer enn det remmer og tøy holdt

Tekst og foto: Ingeborg Scheve

Steinar fra Idretten skaper sjanser tok virkelig ordtaket «gå det remmer og tøy holder» på alvor: Han åpnet så hardt på HalvBirken at bindingen løsnet fra skien like etter start.  

– I gamledager gikk de jo med bare en stav, men vi spøkte litt med at vi tok det et skritt videre og gikk med en ski stedet, sier Thomas Engelsgjerd, som er hovedtrener i Idretten skaper sjanser.  

Bindingen fikset de med gaffateip, men innrømmer at løsningen gikk vesentlig utover gliden. For Steinar gikk det uansett fort nok.

– Jeg synes det er litt skummelt når det går fort, og jeg tror jeg tryna i alle bakkene, sier Steinar, som verken mistet motet eller humøret av det.

– Jeg regnet med at det skulle gå, og øvelse gjør mester, sier han.

For Steinar og de fleste av de 11 Birken-debutantene fra Idretten skaper sjanser var HalvBirken også livets første skirenn, og opplevelsen har gitt mersmak.

– Jeg hadde ikke gått på ski siden barneskolen, og før Birken tenkte jeg at dette var ikke det lureste jeg hadde meldt meg på. Men Birken var helt fantastisk, så nå har jeg jo litt lyst til å gå hel-Birken neste år, sier Steinar.

Slik var det også for teamkollega Daniel. Han koste seg fra start til mål, og synes det er vanskelig å plukke ut bare ett høydepunkt.

– Det var så mange høydepunkter underveis, men folkelivet ute i løypa var stort. Og målstreken, da, sier han.

Enorm prestasjon
Hovedtrener Engelsgjerd er både stolt og imponert over den innsatsen til utøverne sine.

– Det er en stor prestasjon å gå 28 kilometer på ski. Alle utøverne våre har litt ulike utgangspunkt, men det å gå HalvBirken på ski er en utfordring, og det de har gjort, sier Engelsgjerd til Birken.

Men overrasket er han ikke.

– De har trent jevnt, og vi har hatt minst tre fellestreninger i uka. Men du vet jo hvordan det er. Når du blir bitt av den basillen så baller det på seg. Mange av disse har trent mye mer enn det vi har gjort på fellestreningene, sier Engelsgjerd.

– Ambisjonen for rennet var at ingen skulle gå alene og at alle skulle fullføre med godt humør, og det innfridde vi, sier han etter målgang på Birkebeineren stadion.

Dette er Idretten skaper sjanser
Engelsgjerd forklarer at alle utøverne stiller med ulike forutsetninger og forventninger, men alle har en bakgrunn med utfordringer rundt rus. Idretten Skaper Sjanser er en del av deres aktivitetstilbud, og Birken er hovedmålet og høydepunktet for sesongen.

– Vi er veldig stolte og glade for å ha en god samfunnspartner som Birken, og Birken er det naturlige hovedmålet for skisesongen.

Idretten skaper sjanser er finansiert av Helsedirektoratet og driftet av Norges Skiforbund, Norges Cykleforbund og Norges Rytterforbund. Formålet er å gi et treningstilbud gjennom lokale idrettslag til personer som har eller har hatt rusproblemer.

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen