Nyheter

- Jakten på lykke er motivasjonen

IMG_2114-kopi
Treningsentusiasten og tv-personligheten, Jon Almaas, stiller til start under årets Birkebeinerritt. Nylig gjennomførte han Norseman på imponerende vis.

Tekst: Ungdomsreportere Foto: Privat og Frank Baggen (våtdraktbildet)

Kroppen føles fin. Jeg har kommet meg igjen og nå fungerer armer og ben. Alt er som det skal være og jeg håper at jeg er skikkelig klar til å være med på Birken, forteller en optimistisk Almaas.  Dette altså til tross for at han nylig gjennomførte 3,8 kilometer svømming, 180 kilometer på sykkel med påfølgende maratondistanse med mål på Gaustadtoppen – alt dette på drøye 14,5 timer.  Ikke for hvermansen  med andre ord.. 

Almaas har imidlertid vært litt i tvil om Birken skulle komme for tidlig. - Jeg var ute for å teste beina her om dagen for å se hvordan sykkelformen var.  Så var jeg i helt fantastisk god form! Det er jo slik at når man er med på noe sånt som  Norseman,  så blir man sliten en stund, men hvis man er heldig kommer man ut av det i veldig god form. Jeg testa meg for 4-5 dager siden, da sykla jeg som en gal i et par timer, og følte at formen var helt fantastisk bra. Da måtte jeg være med på Birken, forteller en optimistisk Jon Almaas.  

IMG_3983

Med solid form og en god porsjon optimisme i bagasjen satser programlederen på ny taktikk og håper på personlig rekord 

-Jeg var på en sykkeltur i morges, så nå tror jeg ikke jeg skal sykle noe mer før lørdag.  Restitusjon er viktig. Nå skal jeg bare hvile, ligge med beina høyt og så gønner jeg på på lørdag, og da skal jeg ikke spare på noe. Jeg skal gå ut i en voldsom fart. Enten sprekker jeg eller så går det kjempebra! Det er 50/50! Jeg har alltid pleid å spare på kreftene, og prøvd å være smart. Så nå skal jeg bare smelle på fra start, og se hva som skjer. Jeg har alltid pleid å spare på kreftene som sagt, og prøvd å tenke smart, men nå skal jeg prøve å ikke tenke smart, skal bare gønne på fra start og se hvor langt det holder. Jeg skal prøve å perse. Ny pers satser jeg på, forteller en stadig mer optimistisk Jon Almaas.  

Hvordan har du trent i forkant av de store langdistanseløpene? 

Det er litt forskjellig. Før Norseman har jeg løpt langt og sykla, men akkurat nå har jeg ikke sykla på en stund. Jeg har hvilt meg i form til Birken. Jeg mener det er viktig å ikke trene for mye, det er viktig å hvile og bygge litt overskudd. Jeg tror det er mange som trener altfor mye. Så hvis man har trent hardt en dag, så kan du hvile med god samvittighet dagen etter. Mange blir for ivrige og får panikk, men restitusjoner viktig, forteller en engasjert Almaas.  

En sliten Jon Amaas etter endt Norseman.

Jon Almaas er en svært aktiv kar og har deltatt i mange krevende konkurranser opp gjennom årene. Trening og idrett er med andre ord noe han liker å holde på med.  

-Jeg elsker jo å trene, og er veldig glad i det, men det er jo ikke alltid jeg har tid. Da jeg gikk Birken i vinter hadde jeg akkurat jobbet med OL, og hadde ikke fått trent noe i hele februar. Da er det tung å gå skirenn.  Til tross for dette greide Jon merket med god margin. 

Men nå har jeg jo trent. Jeg var jo i veldig god form fram mot Norseman, den formen tror jeg at jeg har enda. Kroppen er forberedt på å holde på lenge. Jeg har gode sykkelbein og sånn, så nå må jeg bare ha en god dagsform og det er veldig viktig. Den vet man aldri hvordan er.  

I og med at du har deltatt i Norseman som er et av de tyngste triatlon i verden, er trippelen i Birken et realistisk mål for deg? 

-Det kunne det være, men nå har jeg gått glipp av løpet i år. Men senere er det jo det. Jeg har vært med på trippelen tidligere, men det begynner å bli lenge siden. Det må passe med datoer. Jeg liker å være allsidig, og drive med mange ting, så det er absolutt aktuelt å være med på trippelen.  

Å trene kan for mange by på motivasjonsproblemer, men Jon har et klart svar på hvor han henter sin motivasjonen fra.  -Jeg henter motivasjonen fra at kroppen min får så vondt i ryggen av å ligge for mye på sofaen, så jeg må være i bevegelse for at kroppen skal fungere og da blir jeg en lykkelig mann. Og jeg ønsker å være en lykkelig mann, så det er jo jakten på lykke som gjør at jeg liker å trene.  

Praktisk info?
Som programleder for “Praktisk info” på TV Norge, kan vi ikke unngå Jon å stille spørsmålet om han har litt praktisk info til årets birkebeinere. 

-Det er mye praktisk info som har hjulpet meg gjennom alle disse årene med Birken. En viktig ting er jo at man aldri må prøve noe nytt utstyr til rittet, som nye sko eller en ny hjelm og sånne ting. Det kan dessuten være lurt å ha med tørre hansker, så man ikke blir kald, for det er det ganske lett å bli. Og ikke noe Norwegian arm ved matstasjonene. Man tar det man blir servert, ikke strekke seg over andre, oppfordrer Almaas.

Dette høres ut som god, praktisk info å ta med seg for de fleste birkebeinerne, Jon. Lykke til over fjellet! 

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen