Nyheter

-Jeg håper jeg ikke blir slått av for mange 50-åringer

Ask Tjøm
Ask Tjøm er roer på det norske elitelandslaget. Høsten 2018 ble han hjerteoperert, men nå er han tilbake og klar for å delta i Birken.

Tekst: Ungdomsreporter Foto: Privat

Ask ble operert for arytmi - uregelmessige hjerteslag - fjor høst, men før dette, I 2016, fikk han sitt internasjonale gjennombrudd med bronse i World Cup I «singelsculler lettvekt» som beste resultat. I tillegg fikk han 5. plass i VM U23 i Rotterdam og 5. plass i senior EM i Brandenburg samme år.  

Han har benyttet tiden etter operasjonen godt og formen føles god.  -Nå er jeg vel egentlig tilbake der jeg var, kanskje litt bedre, forteller roeren. Det viktigste for Ask under opptreningen var å passe på å vente lenge nok med å gjenoppta treningen.  -Jeg begynte egentlig bare forsiktig, ikke så veldig hardt til å begynne med.  

Årets Birkebeinerrenn blir det første for Ask. Han har hatt veldig lyst til å gå et skirenn, men har ikke hatt anledning. -Det var noen venner av meg som spurte om jeg skulle prøve meg  Birken, og så tenkte jeg kanskje det. Dermed var veien kort til å skaffe meg et startnummer. Jeg håper å ikke bli slått av alt for mange 50-åringer, også har jeg et mål om å slå noen skiløpere i hvert fall, ler Ask Tjøm. 

Hvor god er du egentlig i langrennssporet? 

- Jeg vet egentlig ikke helt selv, ler han. Det har gått ganske bra alle gangene jeg har prøvd. Jeg har tidligere gått på Wang i Tønsberg, og føler meg trygg på skøyting. Når det kommer til klassisk, er det staking jeg er best på. -Ski hjelper jo veldig på selvtilliten da syntes jeg, sier han. Han synes det er morsomt å prøve noe nytt og ikke bare ro. Roing er en utholdenhetsidrett, der hjelper det å trene på nesten alle idretter. - Vi løfter jo vekter og vi sykler og vi svømmer vi kan nesten gjøre hva som helst og ski er også en av de tingene som hjelper veldig, sier Tjøm. Roerne var nylig i Italia på et 3 ukers langt høydeopphold, på ski. 

I fjor gikk Ask Holmenkollmarsjen, hvor han la ut i et friskt tempo som varte de første 39 km. Da det gjensto 15 kilometer møtte han veggen og hjerteflimmeret slo inn. Så hans største utfordring under rennet blir å disponere kreftene på en bra måte.  

I tillegg til Ask, er det totalt sju roere som skal delta under årets Birken. -Det blir spennende! Jeg håper at det ikke er noen som slår meg, men jeg er litt bekymret for det. Vi skal opp å sove på samme hytte og spise middag sammen, så jeg tror det blir kjempebra. Vi er jo harde konkurrenter hele tida hele gjengen, men jeg tror det er samholdet som blir det morsomste. 

  

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen