Nyheter

Kvalitet satt i system

Beitostølen_nov17_ELR 816

Det er enkelt å si at du vektlegger kvalitet i treningen din, men hva kjennetegner en utøver som faktisk gjør det?

Tekst og foto: Eirik Lund Røer

Alle ønsker høyest mulig kvalitet i treningen sin. Alle sier de vektlegger det. Men hva er egentlig nøkkelen for å lykkes?

Langrennslandslagets sportsjef, Vidar Løfshus, prøver å tegne et bilde av hvordan det er på det norske landslaget. – Vi ser at utøvere med en systematisk tilnærming til treningen også klarer å organisere sine økter bedre. Du ser at de som har en klar plan med en hensikt og et mål for det som skal gjøres, ofte er de som klarer å vise størst fremgang.

Utøveren er med andre ord veldig tilstede og bevisst på hva som skal gjøres sekvens for sekvens, minutt for minutt. De har mentalt arbeidet seg igjennom økta i forkant slik at de vet hva som møter dem, og er 100 % tilstede igjennom hele økta.

– Hvordan kan det å ha et overordnet mål være med på å øke kvaliteten i treningen?

– Før treningssesongen starter skal alle vite hva målet er, og hvordan veien til forbedring på identifiserte områder ser ut. Dette må konkretisere og resultere i en god treningsplan. Slik bevisstgjøring løfter kvaliteten og gir resultater i den grad det følges opp, fortsetter Løfshus.

Sportssjefen minner om at trening ikke bare er timer og en flott treningsdagbok. Hver økt skal også ha en hensikt for å nå vedtatte målsettinger. – Velfungerende lag og gode treningsgrupper har etablert en kultur hvor utøvere gir konstruktive tilbakemeldinger til hverandre på kvalitet i treningen. Det handler mye om at mål og utviklingsområder er et tema i gruppa, slik at hvert enkelt individ kan gi tilbakemeldinger til hverandre. Samtidig skal laget og hver enkelt utøver etter en treningsdag reflektere over hva som var bra med økta og hva som ikke fungerte.

Uten en sånn type evaluering er det lett å falle i fellen om at man synes alt går bra, mister styringen og kursen blir korrigert for sent, avslutter Løfshus.

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen