Nyheter

Øystein "Pølsa" Pettersen presser kroppen igjen

Øystein Pettersen
Tidligere eliteløper og Mesternes Mester deltaker Øystein “Pølsa” Pettersen forteller om frykten for å presse kroppen etter hjernehinneblødningen i oktober, forberedelsene til årets Birkebeinerrenn, at han har endret ambisjonene og hvordan han har tenkt å legge opp rennet.

Tekst: Ungdomsreporter Foto: Privat

I tillegg han litt om deltakelsen i NRKs Mesternes Mester og hva han må stå i etter å ha rota bort finaleplassen ved å kaste ringspill. 

Pettersen sier at forberedelsene hans til årets Birkebeinerrenn har vært usedvanlig dårlige, i fht. tidligere, men han har gått noen skiturer når han har hatt tid, og det aller viktigste er å smile og å ha det gøy. -Jeg gleder meg skikkelig, og det er herlig at Birken endelig er i gang igjen, forteller skistjernen.  

“Pølsa” hadde lenge planer om å pigge Birken i kjelke, men har nå valgt å endre plan og bruke langrennsski allikevel. Selv om han ikke skal delta i kjelke, har han tidligere prøvd seg på treninger med Birgit Skarstein. Han forteller at dette ikke har endret synet hans på parautøvere, men bekrefta det han vet fra før; nemlig at de vi ser av utøvere iblant annet Paralympics er ordentlig dyktige idrettsutøvere og at det er toppidrett det de holder på med. Pettersen beskriver treningene i kjelke som veldig morsomme og det gir den samme gode skigleden som stående. Selv om han selv synes det er trist at han ikke skal gjennomføre birken med kjelke, så håper han at andre parautøvere kan skape inspirasjon og oppmerksomhet rundt paraidretten ved å gjennomføre slike renn. 

I oktober hadde Øystein hjernehinneblødning og på spørsmålet om hvordan han tror det vil påvirke prestasjonen i Birken, svarer han: -Hjernehinneblødning er veldig alvorlig og ofte går det ikke bra, så jeg hadde veldig flaks som overlevde og kom fra det uten mange fysiske konsekvenser. Pettersen beskriver hjernehinneblødning som et press inne i hodet, det samme presset som for eksempel når man tar mange pushups, eller når man blir veldig sliten. Dette er han veldig redd for skal skje igjen. 

Selv om det ikke har fått så mange fysiske konsekvenser, har Pettersen opplevd psykiske ettervirkninger i form av at han har fått en frykt for å presse kroppen sin. Det er nettopp denne frykten han skal overvinne i morgen, når han for første gang skal presse kroppen siden blødningen. -Jeg er ærlig på at jeg gruer meg til det, fordi jeg synes det er skummelt, men det er ikke farlig. Jeg har laget meg ett bilde på at det er skummelt, så jeg har en liten kamp med min indre kritiker eller “styggen på ryggen” som prøver å holde meg tilbake igjen. Uansett er jeg er fast bestemt på å vinne den kampen mot meg selv under Birkebeinerrennet. 

Øystein Pettersen forteller at han er spent på hvordan prestasjonen i Birken blir og hvilke følelser han får når han kommer i mål. Det er første gang han legger sjelen sin i å gå over fjellet. Han gjør dette fordi han bryr seg om å være i stand til å gjøre det, både fysisk og psykisk. Som følge av usikkerheten på hvordan kroppen vil reagere, har Pettersen bestemt seg for å gå i et tempo som lytter til kroppen. Først kjenne hvordan det er å presse seg, før han blir komfortabel nok til å presse på mer. Pettersen håper å kunne gi på mer og mer utover lørdagens renn. -Jeg har ingen ambisjoner om å henge med minoriteten i teten, nå er det mer aktuelt å henge med majoriteten, sier han. 

Mesternes Mester har ifølge Pettersen ikke hatt noen påvirkning på oppladningen til Birkebeinerrennet. Han føler at han nå må stå i kritikken og latterliggjøringen som følge av prestasjonen i ringkast under semifinalen av Mesternes Mester, der han røk ut etter å ha bommet totalt med kastingen sin. Han har også fått en del spørsmål av folk som vil kaste ringspill med han. -Så mye tid har verken jeg eller de, flirer “Pølsa”. 

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen