Nyheter

Riktig trykk i dekket

dekktrykk

Selve dekket er bare en variabel. Lufttrykket i dekket er også en avgjørende faktor for at sykkelen skal oppføre seg optimalt.

Tekst: Ingeborg Scheve

Men hvor mye trykk er optimalt i Birkebeinerrittet? Både for mye og for lite gir trøbbel i løypa. – Dekktrykk må tilpasses underlag, rytterens ferdigheter og dekkvalg, sier Anders Fiskvik.

– Det er nok mange som kjører med alt for harde dekk i ritt som Birken fordi de tror at harde dekk ruller best. Det er ikke nødvendigvis rett. Dekkene er konstruert for å rulle best ved egnet dekktrykk, sier Fiskvik.

– Birken går jo stort sett på grusvei. Der vil knallharde dekk sprette mer på underlaget, og du vil dermed miste litt fart fremover, forklarer Fiskvik. Og akkurat som at man med fordel kan kjøre med ulike dekk foran og bak, kan det også være en fordel med ulikt lufttrykk foran og bak.

– Jeg har litt mer luft i bakdekket enn i framdekket. Bakdekket har mest tyngde over seg, mens framdekket er viktigst i forhold til styring, sier han. – Bak pleier jeg å sykle med et trykk på cirka 28 psi, mens foran bruker jeg cirka 26 psi. Jeg er en forholdsvis tung syklist, og veier cirka 80 kg. Er man tyngre enn meg, kan man plusse på omtrent 1 psi per 3 kilo. Og motsatt, er man lettere enn meg, kan man gå ned 1-2 psi i hvert dekk.

Slangeløst eller tradisjonelt?
Det er også forskjell på hva som er optimalt lufttrykk for slangeløse dekk og for tradisjonelle dekk med slanger. Begge dekktypene har sine fordeler og ulemper. – Kjører man slangeløst kan man kjøre på lavere dekktrykk enn med slanger fordi man da unngår "snakebite"-punktering, altså at man klipper i stykker slangen ved å klemme dekket mot felgen, forklarer Fiskvik.

Mindre luft i dekkene gir bedre veggrep, og gjør at sykkelen vil føles bedre dempet. Slangeløse dekk er imidlertid vanskeligere å sette opp, og fordelene med å kjøre slangeløst er større i mer tekniske ritt der demping og veigrep er viktigere enn i Birken og de raske grusrittene, sier Fiskvik, som selv bruker tradisjonelle dekk med slanger i Birken og anbefaler det på generelt grunnlag.

– Det er heller ikke alle dekk som egner seg til slangeløst oppsett, og om du ikke er erfaren på å sette opp og bruke slangeløse dekk, er det ikke alltid like enkelt å montere, legger han til.

Les mer om Birkebeinerrittet eller meld deg på her

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen