Nyheter

Rode og Per Knut er klare!

Per Knut 2 liggende

Tekst: Birgit Sildnes, Foto: Rode Skiwax

Rode gir deg fart i sporet
Han betegnes som en legende innen skismøring og har selv vunnet Birken tre ganger. Nå er Per Knut Aaland og Rode Skiwax klar for å hjelpe andre Birkebeinere raskest mulig over fjellet. Den tidligere landslagsløperen og -smøreren gleder seg stort til årets Birken.

Per Knut Aaland la opp som aktiv skiløper i 1987, men ble hentet inn til OL i Albertville i 1992 som skitester. Det var starten på en 11 år lang karriere som smører for et landslag som gikk fryktelig fort på ski mens Aaland smurte skiene deres. Alle med en viss kjennskap til skismøringens edle kunst, vet hva denne mannen står for.

Ydmyk legende
Aaland har satt spor etter seg også i Birkebeinerhistorien. I 1983 gikk han sin første Birken, med start fra Lysgårdsjordet på Lillehammer. Da ble han førstemann til å gå under tre timer. På sin fjerde Birken-start i 1991 kapret han en vandrepremie oppsatt i 1963, som skulle gå til den første som vant Birken tre ganger.
– Birken betyr noe helt spesielt for meg. Jeg fikk ikke gått den mer enn fire ganger fordi det som regel var samme helg som 5-mila i Holmenkollen, men det var alltid en stor opplevelse, sier Aaland.

Nå er vestlendingen en viktig brikke i smøreteamet til Rode Skiwax, som de neste fem årene skal være Birkens samarbeidspartner på skismurning. Per Knut Aaland ser frem til å hjelpe birkebeinere i alle kategorier med å nå målene sine.
– Jeg er ydmyk i forhold til oppgaven. Mange har dette som sitt store treningsmål gjennom vinteren. Da er det veldig viktig at de har gode ski, sier Aaland, som går grundig til verks for å få fart på skiene til årets Birkebeinere. Dersom det ikke meldes store værendringer, så går han gjennom hele Birkebeinerløypa et par dager før start. Da vet han hva løperne vil møte underveis og kan gi treffsikre tips.  

Proffe hjelpere
Uansett om du går QR-Birken eller deltar den 19. mars, så er det mange muligheter til å få eksperthjelp med skiene, både i forkant og underveis i løypa. Det blir lagt ut dagsaktuelle smøretips på nettsidene til Birken rett før arrangementene. Både Sport 1 Rena og Sport 1 Lillehammer tilbyr smøreservice med Rode-produkter. Ved start blir det selvbetjeningsbord med aktuelle smurninger, og deltakerne kan få veiledning av proffer til å gjøre den siste finishen. Under QR-Birken er det * smørestasjoner, og den 19. mars er det smørehjelp å få på alle de fire matstasjonene.

– Uansett føre er det mange som vil ha nytte av litt hjelp underveis. Og da er vi der, forsikrer Lars Klynderud, smøreekspert hos Ultimate Nordic, som er distributør av Rode Skiwax.

Flott uten fluor
Rode er et familieeid italiensk selskap som har eksistert siden 1956. Håkon Brusveen fikk norsk agentur på skismurningen og brakte den tidlig til Norge. I 2001 overtok Per Knut Aaland agenturet, men siden 2016 er det Ultimate Nordic som har vært distributør. Enkelte Rode-produkter har vært så gode at resepten er uendret siden 1956, men Rode er selvsagt også langt fremme på produktutvikling. Ifølge Klynderud har fluorforbudet virket positivt inn og pushet produktutviklingen enda noen hakk.
– Festevoksene til Rode har alltid vært fluorfrie, så det er ikke noe nytt for oss. Nå har vi også fått på plass harde, faste og flytende glidere uten fluor. Det er svært gode produkter som er grundig testet gjennom to år. Mange løpere er redd for at fluorfri glider ikke vil holde gjennom hele distansen, men det kan vi love at den gjør. For to år siden hadde vi kanskje ikke kunnet anbefale fluorfri glider, men nå kan jeg trygt anbefale det. Alle birkebeinere skal kunne få seg en veldig god, fluorfri skiopplevelse, fastslår Lars Klynderud.

Birken-debutant
Det er første gang Rode Skiwax skal smøre Birken-ski, og det er et resultat av at Ultimate Nordic inngikk en hyggelig femårsavtale med Birken i høst. Ultimate Nordic har en rekke sterke merkevarer under paraplyen sin, og disse merkene vil birkebeinere bli godt kjent med de neste årene. Ute i løypa vil KV+ levere stavservice på samme steder som Rode står for smøreservice. Orack har klær til både ski, sykkel og løp. Buff og Camelback vil også bli godt synlige på alle Birkens arrangementer. Nå står Ultimate Nordic foran sin aller første Birken, og det er mange detaljer som skal på plass for en stor aktør som skal ha en finger med i spillet i det aller meste. Men det trenger ikke smøreekspert Klynderud å tenke på, hans fokus er kun å gi deltakerne best mulige ski.

– Det blir moro å få være med på Birken. For oss som er litt over gjennomsnittlig interessert i skismurning, så er dette noe vi virkelig gleder oss til. Og vi setter ekstra stor pris på at vi har fått en skismører-legende som Per Knut Aaland med på laget, avslutter Klynderud.

 Meld deg på til Birken Skifestival 18.-19. mars

 

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen