Nyheter

Se - nå smiler fjellet!

Terje Gomo - Sjusjøen Feb 19-20 Privat

Tekst : Ingeborg Scheve, Foto: Privat

Nå er det strålende skiforhold i Birkebeinerløypa – og fortsatt over fire uker til Birken!

– Det er kjempeforhold i Birkebeinerløypa, og den er preppet gjennomgående fra start til mål nå. Det er bare å nyte, sier Terje Gomo fra Oslo.

Han er en av mange som har trukket til Sjusjøen for å trene i Birkebeinerløypa nå i vinterferien. Den ivrige merkejegeren med over ti Birkebeinerrenn på CV’en, forteller om magiske vinterforhold i løypa, og siden hverdagen ikke gir så mange sjanser til skiturer, utnytter han vinterferien for alt den er verdt.

– Nå som det er vinterferie, er jeg på Sjusjøen hele uka. Mandag gikk jeg intervaller, tirsdag var det langtur fra Sjusjøen til Skramstadsetra og tilbake igjen med litt omveier. Da ble det 72 kilometer. Onsdag gikk jeg en litt kortere tur, men forholdene var akkurat like fine, sier Gomo.

Gleder seg til Birken
Selv om snømangelen i lavlandet gjør at Gomo setter ekstra pris på den tida han får i skisporet nå, er formen i rute og motivasjonen på topp. Han ser heller ikke at den snøfattige vinteren i lavlandet har hatt nevneverdige negative konsekvenser for skiløpingen.

– Jeg synes ikke folk skal være noe bekymret for å melde seg på Birken selv om de ikke har fått gått like mye på ski som vanlig. Jeg har hatt bedre resultater og perset på alle turrennene jeg har gått i vinter, med unntak av Marcialonga, for da var jeg sjuk. Men det er uansett Birken som er det store målet, sier Gomo.

Men selv om formen er i rute og motivasjonen på topp, gjør snømangelen i lavlandet at Gomo setter ekstra pris på den tida han får i skisporet.

På fire uker rekker du mye
Til tross for at vinteren i lavlandet har vært snøfattig i år, og det er fortsatt tid til å bygge både grunnlag og kapasitet før Birkebeinerrennet. Så hvor mye form får du bygget på fire uker?

– Ganske mye, sier Heidi Sandstø.

Hun er treningsveileder og fysioterapeut ved sFIT Helse på Fornebu, og mener ingen bør være bekymret for å melde seg på Birkebeinerrennet.

– Har du gått Birken før, så vet du hva du går til og hva som kreves. Selv om du kanskje ikke har gått like mange mil på ski før Birken i år, så er det moro å konkurrere. Kanskje kan du se hvor nærme din egen pers du kan komme? Har du trent jevnt gjennom vinteren så har de fleste tilstrekkelig grunnlag for å greie distansen, sier Sandstø.  

Slik utnytter du tida fram til Birkebeinerrennet
For de som har ambisjoner om å ta merket i Birkebeinerrennet, foreslår Sandstø å legge opp til to-tre intervalløkter i uka og en langtur i helgene. Hun anbefaler da å prioritere ski på langturene så sant en har muligheten. Intervallene kan en godt kjøre som barmarkstrening på ukedagene.

– Det handler jo om å forberede kroppen på det som venter, og kroppen tilpasser seg fort. Prioriter skifølelsen der du kan få den, og kjør gjerne litt kortere intervaller med høy intensitet på barmark, for eksempel varianter av 4x4 minutter, og med innsats helt opp til full guffe på et par minutter av intervallene. Det kan du kjøre nesten helt fram til rennet, og da kan du fort heve deg flere hakk på den tida som er igjen fram til Birken, sier hun.

Fokuser på turen
Sandstø minner samtidig om å huske å nyte opplevelsen.

– Birken er jo først og fremst en flott tur i storslagen natur og nydelig terreng. Så hva med å endre fokuset litt? Se på rennet som en knakende god mulighet til å få seg en god skitur sammen med andre, senke skuldrene litt og nyte opplevelsen. Det er et vel så bra fokus inn mot rennet som dette med merker og rekorder, sier hun.

Vil du senke skuldrene enda et hakk, er TurBirken på fredag et alternativ. TurBirken byr på den samme løypa og den samme distanse, men uten merkekrav og mindre fokus på tider og resultater. For de som foretrekker du en ny eller annerledes utfordring, er SkøyteBirken på fredag blitt et populært tilbud. eller aldersklasser. Er 54 kilometer i overkant? Hva med Birken 28 kilometer?

Terje Gomo - Sjusjøen Feb 19-20 - Privat
Annonse
Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen