Nyheter

Slik takler hun allergi og astma

FOTO_Britt Uhrenholdt Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen utfordres av allergi og astma, men hevder seg likevel i verdenstoppen i langrenn.

Tekst: Allergiguiden Foto: Britt Uhrenholdt Jacobsen

Nå forklarer hun hvordan hun håndterer livet som toppidrettsutøver med allergi og astma.

Det er lite som tyder på at Astrid Uhrenholdt Jacobsen lar seg hindre av allergi. Med ett OL-gull og tre VM-gull på CV-en vet hun godt hvordan man utøver idrett samtidig som man har allergi.

– Pollensesongen kan være utfordrende for meg, særlig fordi pollenstøvet er overalt og vanskelig å unngå. Når allergien blir provosert blir også astmaen verre, noe som gjør at jeg blir mer tett og puster dårligere. I tillegg blir jeg fortere sliten og trenger mer søvn. Dette er symptomer som kan virke inn på idrettsprestasjonene, forklarer Jacobsen. Ifølge en undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden finnes det om lag én million pollenallergikere i Norge. De opplever symptomer som for eksempel rennende eller tett nese, nysing, kløe i halsen og irriterte øyne.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har imidlertid flere effektive tips for å håndtere slike symptomer, og det har gjort det mulig for henne å være en del av verdens beste skilandslag. Behandling er avgjørende For å lindre symptomene og ha overskudd til å drive med toppidrett, er allergibehandling helt avgjørende for langrennsløperen. – Uten allergibehandling får jeg så store utfordringer med luftveiene at jeg ikke fungerer særlig godt. I tillegg kan jeg oppleve hudirritasjoner og elveblest.

I samråd med legen har jeg funnet den behandlingen som fungerer optimalt for meg, og gjør at jeg både kan fungere godt i hverdagen og prestere på idrettsbanen, forteller Jacobsen. Blant luftveisallergikere generelt bruker 8 av 10 reseptbelagte medisiner, mens 1 av 10 ikke bruker noen som helst form for medikament for å lindre allergisymptomene. Det viser en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Allergiguiden.

Jacobsen understreker at allergi ikke bør ignoreres. – Jeg tror det er viktig å ta symptomene på alvor og oppsøke lege dersom man er plaget. Det finnes god hjelp å få, sier hun. Må lytte til kroppen Som idrettsutøver er Jacobsen vant til å «pushe grenser» og trene mye, men for å holde formen på internasjonalt toppnivå må hun også være flink til å lytte til kroppen, særlig gjennom pollensesongen. – Når kroppen eksponeres for irritanter blir belastningen på kroppen større, noe som gjør at jeg trener litt mindre enn jeg gjør ellers i året. Er jeg sliten en dag tar jeg en litt roligere økt, dessuten må jeg passe på å få litt ekstra søvn, forklarer hun. Astrid Uhrenholdt Jacobsen er glad for at allergimedisiner er mer effektive i dag enn de var da hun var barn, men sier samtidig at man må ha et realistisk forhold til allergi.

– Til tross for at behandlingen blir stadig bedre, er det viktig å huske på at de fleste aldri blir kvitt alle symptomer. Jeg kunne for eksempel aldri blitt god i sommeridrett, da pollenallergien tross alt setter meg litt tilbake denne tiden av året, avslutter langrennsløperen.

Astrid Uhrenholdt Jacobsens tips til fysisk aktive pollenallergikere
• Oppsøk lege for å finne en behandling som fungerer optimalt i din situasjon.
• Ikke ignorer allergisymptomene. Ta dem på alvor, lytt til kroppen og «spill på lag» med symptomene.
• Begrens eksponeringen ved å holde deg mest mulig inne, samt ved å være nøye med rengjøring.
• Skyll håret og vask ansiktet ofte. Da får du fjernet pollenrester som kan sitte igjen og skape irritasjon.
• I situasjoner der kroppen eksponeres for irritanter blir belastningen på kroppen større. Ta hensyn til dette ved å trene litt mindre i pollensesongen enn ellers i året. • Føler du deg sliten en dag, la treningsøkten være litt roligere og pass på å få litt ekstra søvn.
• Følg med på pollenvarslingen og planlegge treningsøkter og andre utendørsaktiviteter ut ifra det.
• Pollenspredningen er kraftigere når temperaturene stiger midt på dagen, derfor er kvelds- eller morgentimene mest optimale for en treningsøkt.
• Planlegg pollensesongen. Hvis mulig, hold deg unna de stedene med mye pollen og høye temperaturer. Tilbring gjerne tid på fjellet eller ved kystnære strøk, der det er mindre spredning.

Fakta om pollenallergi:
- Pollenallergi oppstår når immunforsvaret overreagerer på pollen i luften og danner antistoffer som fester seg på såkalte mastceller i slimhinnene i nese, luftrør og øyne.
- Pollen fra bjørk, gress og burot er de allergenene som fremkaller allergiske symptomer hos flest.
- Det er høyere sjanse for at du har pollenallergi dersom begge foreldrene dine har det - Typiske symptomer på pollenallergi inkluderer at nesen klør, renner og er tett, at du nyser mange ganger på rad samt at øynene klør og er hovne, røde og irriterte.
Kilde: Allergiguiden.no

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen