Nyheter

Start forsiktig

6518_20210904_121432_200911266_original

Tekst: Barbro Sætha, Foto: Birken/Sportograf

Start forsiktig

Om du ikke er en av de som holder løpingen i gang gjennom hele året bør du ta noen forhåndsregler for å unngå skader.

Selv med mye skigåing og andre aktiviteter er oppstart med løping ute en hard belastning for beina, og særlig på asfalt.

Følg treningsprinsippene for å få en god start
Før du starter med konkurranser og lengre økter med løping bør du planlegge en periode med overgangstrening. Jeg gir deg tips til hvordan du kan følge treningsprinsippene gjennom denne perioden slik at du minsker risikoen for belastningsskader og får en best mulig start på løpssesongen. Vær heller hundre prosent på den sikre siden enn å bli for ivrig og kjører for hardt.

Prinsippet om belastning, tilpasning
Kroppen er fantastisk til å tilpasse seg nye og større belastninger. Tilpasningene som skjer, gjør deg i stand til å tåle større treningsbelastninger og dermed bedrer prestasjonsevnen. Selv om du løper hvert år vil det fortsatt være uvant med løping hvis det er noen måneder siden du hadde lengre økter med joggesko.

Under dette prinsippet bør du ta hensyn til varighet, intensitet og hyppighet i overgangsperioden. Tenk også på utstyr. Hadde du 1000 metere på asfalt eller bane med veldig lette intervall sko i sommer, kan det være greit å starte med gradvis tilvenning av disse nå.

Prinsippet om Individuell stimulering
Du må ta utgangspunkt i deg selv når du planlegger overgangsperioden fra ski til løp. Det er store individuelle forskjeller på hva hver enkelt tåler, og det kan bli fristende å henge seg med treningspartneren som har løpt jevnt gjennom hele vintersesongen. Tenk deg om og kjenn deg selv.

Prinsippet om progresjon
Gradvis og systematisk økning av løpingen er viktig. Mange av belastningsskadene skyldes ofte for rask progresjon. Dette gjelder også ved sykdom. Varighet og intensitet er viktig her, men ikke glem underlaget og sko i tillegg. Pass på at du ikke løper for mye på asfalt i starten og løp deg inn i nye joggesko.

Prinsippet om variasjon
Variasjon er særlig viktig for motivasjon og treningseffekt. Variasjon motvirker ensidig belastninger og er derfor skadeforebyggende. Til løping kan du varierer med ulike økter. Type intervaller, fartsleker, underlag, type terreng, sko. For å nevne noe.
Trener du kun det samme hele tiden vil det på sikt føre til stagnasjon i prestasjonsutviklingen.

Sjekk om det er på tide å fornye seg på sko-fronten. Finn noen som passer til foten og løpssteget ditt og unn deg gjerne to par. Da har du mulighet for variasjon.  Legg inn litt styrketrening i planen din. Det er skadeforebyggende.

Prinsippet om spesifisitet
Du blir god på det du trener på. Men du blir ikke god hvis du blir langvarig skadet. Ikke legg for mye vekt på dette prinsippet i en overgangsperiode.

Prinsippet om periodisering
Planlegger du å trene ulikt i løpet av et år er periodisering smart. Som en del av periodiseringen vil overgangsperioder til nye aktiviteter være. Treningen planlegges slik at utvalgte egenskaper forbedres i en definert tidsperiode, mens andre opprettholdes.

For de aller fleste av oss mosjonister så vil jevn trening av ulike typer være det beste valget gjennom et år. Husk at det er trening over tid som gjør deg bedre.

Lykke til!

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen