Nyheter
Morten Vaeng - Birkebeinerrittet 2017 - Foto Dag Johnsen
Morten Vaeng tok utfordringen og syklet eliteklassen i Birkebeinerrittet med en billigsykkel.

Tekst: Ingeborg Scheve Foto: Hard Rocx

Morten Vaeng syklet Birkebeinerrittet på en billigsykkel til under 5.000 kroner. Sykkelen var en Hard Rocx Mean Machine halvdemper med 27.5-tommer hjul, aluminiumsramme og relativt enkle bremser og drivverk med listepris på og vekt på 14.5 kilo.

– Den var akkurat slik den kom ut av esken. Det eneste jeg fikk lov til å bytte var mitt eget sete og klikkpedaler, sier elitesyklisten som sykler for Swix Hard Rocx. Vaeng er imponert over hvor solid og pålitelig sykkelen viste seg å være, men innrømmer at det var tungt å flytte 14.5 kilo oppover de lange motbakkene.

– Det var bakkene som var verst. Det er ikke til å stikke under stol at jeg slet i motbakkene. På flatene hang jeg uventet bra med, men når de andre stakk i bakkene, så mistet jeg gruppa jeg var i og ble syklende mye alene og det koster mye krefter, forteller Vaeng. Likevel var Vaeng i mål på 2:51:27, og ble nummer 65 i klassen Menn elite, nummer 95 av alle i deltakerne Birkebeinerrittet.

– Det er jo et lite stikk i siden til utstyrsbransjen og alle de som jager etter de dyreste syklene. Det viser at det er fullt mulig å sykle fort på en billig sykkel. Jeg vinner aldri Birken. Jeg er med for å få en fin tur og det får du på denne sykkelen også, sier han. Mens gir- og bremser fungerte knirkefritt, var det likevel noen utfordringer på utstyrssiden utover vekta. Dempegaffelen var den komponenten som Vaeng merket størst forskjell på.

– Dempegaffelen var litt skummel til tider. Den føltes mest som en hoppestokk, og laget noen merkelige ulyder som bekymret meg litt. Det er også en fjærdemper, så den hadde jo ikke noe retur, og den kan ikke justeres på noe vis. Nå er jeg veldig lett, men jeg tror at hvis du veier 80-90 kilo, vil denne føles veldig myk og ikke særlig behagelig, forklarer han. Men Vaeng lot det stå til og håpet det skulle gå bra. Hele riggen burde jo være solide saker med den vekta. – Jeg er jo en gammel sirkushest, så jeg glemte meg underveis og kjørte ned Djuposet og Ballettbakken på samme måte som jeg alltid gjør, uten å tenke på utstyret. Jeg tenkte i ettertid at jeg kanskje burde tatt det litt roligere ned der, men det gikk jo bra, sier han.

Vaeng antyder at for mellom 8.000 og 10.000 kroner får du en sykkel som byr på mer komfort, en bedre og justerbar dempegaffel og litt mindre vekt. – For all del, du kommer deg alltid til mål med denne, men jeg ville nok anbefalt å legge noen flere kroner på bordet, sier han. Til vanlig bruker Vaeng en grussykkel som veier 7.6 kilo til ritt som Birken. Det er omtrent det samme som landeveissyklene til rytterne i Tour de France. Men vekta, eller rettere mangel på vekt, koster. Vaengs grussykkel koster 60 000 kroner.

– Det var et påfunn som hørtes veldig morsomt ut på kontoret, men jeg angret litt på start på Rena, da jeg så at sykkelen til lagkompisen min veide akkurat halvparten så mye som denne, sier Vaeng.

FAKTA:
Hard Rocx Mean Machine
Pris: 4.990,- kroner
Vekt: 14.5 kilo
Ramme: Aluminium
Gir foran/bak: Shimano/Shimano RD-M370
Skivebremser: Tektro Augira
Dempegaffel: RST Gila ML m/lockout

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen