“Nytt” kne i januar, men klar for Birken

Jon Storm-Mathisen i 2006. Foto: Birkebeinerrittet.
Jon Storm-Mathisen er 82 år og hjerneforsker. Han har til sammen 50 deltakelser i Birken, men denne gangen er det ekstra spesielt. For åtte måneder siden fikk han “nytt” kne. NB! Oppdatert artikkel etter målpassering.

Tekst: Ungdomsreporter Foto, hovedbilde: Birkebeinerrittet

Jeg har slitt med kneproblemer og blødninger i kneet, og i januar måtte jeg operere inn kneprotese. Det har tatt lang tid å trene opp, men etter noen turer i Nordmarka og opp Grefsenkollen føler jeg at jeg er sterk nok til å gjennomføre. 

Storm-Mathisen har ingen andre ambisjoner enn å komme i mål. 

- Jeg tror det skal gå bra, ler Storm-Mathisen. - Det er bare fire i klassen min (M80), så jeg regner med å ta merket. 

Den spreke 82-åringen forteller videre at det ikke bare er kneet som har bydd på problemer i sommer. - Jeg fikk borreliose, så det satte meg en del tilbake, men nå går det bedre. 

Storm-Mathisen er en ivrig syklist og siden debuten i 2005 har han merket seg at det kan være farlig å sykle i de mange nedoverbakkene. - Det går fort, så derfor er det fint at arrangøren har utbedret de mest utsatte stedene i løypa. 

Sitt andre ritt i 2006 minnes Storm-Mathisen som “uforglemmelig”. - Da kom jeg i mål tidlig, jeg var i god form og det var lenge å vente på bussen. Dermed syklet jeg like godt tilbake til Rena der jeg hadde bilen. Det var fint vær og en uforglemmelig tur! forteller hjerneforskeren som samme år fikk Jahreprisen, som er en av de største prisene innen medisin i Norden. Prisen fikk han for sin banebrytende forskning på signalstoffer i hjernen. Han har også lært opp legestudenter i anatomi siden 1978. 

Jon Storm-Mathisen Foto: O. Olsen, Aftenposten

Som hjerneforsker måtte vi spørre Storm-Mathisen om hvor mye det har å si at hodet og hjernen er godt forberedt på det som skal skje når man sykler Birken.  
 
- Det har alt å si. Det å være med på et sånt arrangement bidrar til å holde kroppen og hodet i orden. Jevnlig fysisk aktivitet er viktig for hjerne og kropp, avslutter Jon Storm-Mathisen.  

Vi ønsker Jon lykke til over fjellet på lørdag! 

Oppdatering! Jon Storm-Mathisen innfridde egne ambisjoner og var storfornøyd med å gjennomføre årets jubileumsritt.  - Tida var skral, men jeg får trene mer neste år, sa sprekingen som med sine 82 år var den eldste deltakeren som fullførte Birkebeinerrittet 2023. Gratulerer!

Jon Storm-Mathisen passerer målstreken som den eldste deltakeren i årets Birkebeinerritt.

Jon Storm-Mathisen passerer målstreken som den eldste deltakeren.

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen