Tilbake

Historien om Birkebeinerrittet

Birkebeinerrittet er tuftet på samme historiske bakgrunn som Birkebeinerrennet.

I 1991/1992 kom idéen om et sykkelritt over fjellet fra Morten Østli, Snorre Moen og Tor Fredriksen. De tre lette fram en trasé, i hovedsak som den er i dag, og 11. september 1993 ble idéen til virkelighet. Terrengsykling var da i ferd med å etablere seg blant mosjonister og aktive syklister.

Det første Birkebeinerrittet i 1993 samlet 1327 deltakere.Tenåringer, syttiåringer, kvinner og menn tråkket de 82 km fra Rena torg til Håkons Hall ved Lillehammer.

Interessen for rittet har hele tiden vært stor. Rittet har helt fra starten av hatt deltakerbegrensning og har vært fulltegnet hvert år frem til 2015. Startordning, klasseinndeling, premiering og utregning av maksimaltider er det samme som på Birkebeinerrennet.

Syklistene må også bære en 3,5 kg sekk på ryggen som symboliserer prins Håkon som Torstein Skjevla og Skjervald Skrukka fraktet med seg over fjellet i 1206. Det er også krav til at sekken skal inneholde utstyr som kan være nyttig å ha på vei over fjellet (mat, drikke, klær, lappesaker etc).

Birkebeinerrittet er ett av verdens største terrengritt og samlet på det meste 17000 deltagere. Deltakere er fordelt på selve Birkebeinerrittet, FredagsBirken (2008-2016), HalvBirken (fra 2015), UltraBirken sykkel (fra 2010), UngdomsBirken (fra 2006) og BarneBirken sykkel. 

Løypa
Birkebeinerittet er i dag 86 km langt og starter i Rena sentrum og setter kursen vestover mot Lillehammer. Den følger fylkesveien til Skramstadsetra (640 moh) og videre mot Svartåtjernet til skogsbilvei ned til Djupdalen. Så er det grusvei ned til Djuposet, der løypa fortsetter på sti 1,7 km. til vei ved Breborg. Etter dette passeres Kråleråa via ei bru. Du sykler inn på ny justert  trasè 300 meter etter brua. Løypa går videre på grusvei opp til Bjønnåsen, gjennom hyttefeltet hvor det vil være mye mennesker. Ny strekningen fra Bjønnåsen til Nysetra.  Etter hyttefeltet vil det være 2 km i naturskjønne omgivelser på kjerrevei opp til Nysetra før du sykler på gammel trasè opp mot Øyungen (785 moh). Løypa fortsetter slakt, men raskt nedover til matstasjon på Kvarstad (670 moh). 

Etter Kvarstad (670 moh går det oppover til Storstilen. Deretter i sterk stigning til Aksjøen (860 moh) over Elgåsen og Storåsen, på fast dekke gjennom Sjusjøområdet hvor det er en del farlige utkjøringer helt til du er forbi Svartbekkveien til Sjøseterveien, som har fast dekke. Traseen går så gjennom Birkebeinern skistadion. Videre er det grusvei frem til Olympiaparken og ned Balletbakken. Til slutt rundt sletta i Lysgaardsbakkene og i mål i Håkons Hall til ellevill jubel fra de mange tilskuerne som er til stede for å få med seg begivenheten.

Utvikling løype ritt fra 1993 frem til i dag

1993 og 1994
Løypa gikk om Rena-Vivelstadsvea-Åstadalen-Djuposet-Stangvollen-Åstadalen-Kvarstad-Sjusjøen-Tyria-Sjøsetervn-Håkons Hall. Løypelengde 80 km.

1995 til 1999
Løypa ble lagt om via Skramstadsetra på grunn av Vesleofsen. Flommen tok deler av veien i Åstadalen. Løypelengde 82 km.

2000
Løype ble lagt om via Breborg-Bekkemellom og via Kråleråa - Nysætra og Øyungen. Løypelengde 89 km.

2008
Løypa ble lagt om fra Tyria via Svartbekken. Løypelengde 91 km.

2009- 2016
Løype ble lagt om i Rena. Fra start sykles det nordover Koppangvegen og deretter mot gammel løype i Åsbygdsveien. Løypelengde 92 km.

2016
Løype ble lagt om ved strekningen Bjønnåsen til Nysætra og kortet ned med 3 km og fra Storåsen og ned til Avskåkålia, også kortet ned med 3 km. Fra Storåsen til Avskåkelia unngår man 5 km med asfaltkjøring  og traseen opparbeides i eksisterende skiløypetrasè fra Sjusjøen og ned til Svartbekkvegen.  Løypelengde 86 km.

2018
Traseen på Birkebeineren Skistadion ble i 2018 lagt utenom parkeringsplassen. Nå følger traseen lysløypa fra skistadionen til der hvor lysløypa kommer inn på VIP-vegen. Denne strekningen er småkupert, ca 1 km.

2019
Ny plassering av matstasjon på Skramstadsetra. Løypa ble lagt innom selve setra via Turistvegen (ca 300 m lengre) 

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen