Aktuelt

Eventyret Ingalåmi

småbarnsmødre

Historien om Ingalåmi er kanskje ikke så allmenn kjent som sin ”storebror”, men også dette rennet har rot i historien fra 1200-t

Tekst: Guro Sundstrøm Slettestøl, Foto: Terje Lund Olsen

Inga fra Varteig var nemlig mor til Håkon. Inga blir i historien omtalt som vakker, høyreist og modig, en skikkelse som sto for både omsorg og styrke. I 1993 ble dameskirennet Ingalåmi arrangert for første gang, i ”Ingas fotspor”, som navnet tilsier. Siden har skifesten for damer blitt arrangert hvert år på Birkebeiner Skistadion, i fantastiske løyper som tar deg 5, 15 eller 30 kilometer gjennom naturskjønne omgivelser i de birkebeinerske skoger. Her er det ingen spisse albuer, bare varme smil og herlig stemning.

Lillehammer stilte med store mengder snø og supre skiforhold i 2018-utgaven av Ingalåmi. Morgenen startet litt grå og overskyet, men sola glimtet gjennom skydekket i takt med at antall smil på Birkebeiner Skistadion økte. Til slutt sprakk det fullstendig opp, og sola strålte fra en knallblå himmel.

Over 1700 damer stilte til start denne marslørdagen. Over 1700 Ingaer, som står for det samme som Inga fra Varteig, for omsorg og styrke. Omsorg for seg selv, for å ta vare på helsa ved å sette seg som mål å gå skirennet, og omsorg for hverandre. Her er det damer som tar vare på hverandre, som backer hverandre opp, og som har det gøy sammen i løypa. Styrke sier seg vel selv – uansett om man går 5, 15 eller 30 km er det sterkt å gjennomføre. Her er det en stor glede for å gå, og for å komme i mål. Her kan samtlige klappe seg på skuldra og være stolte av seg selv.

Husmorferie
”Noe av det fine med Ingalåmi er at det er for absolutt alle. Uansett om du aldri har gått på ski før eller om du er på elitenivå, så vil du ha glede av dette rennet.” Det er konklusjonen til Linda Mørkve, Marianne Undheim og Margrete Bråthen, som i år gikk Ingalåmi for første gang. De tre småbarnsmødrene bor på ulike kanter av landet, men drar stort sett på tur sammen én gang i året, der det er fysisk aktivitet som står på agendaen. Det har de gjort i 11 år nå. I år gikk husmorferien til Lillehammer og damenes skirenn, og undertegnede var så heldig å få bli med.

”Det er bra det finnes et slikt arrangement. Det er nok veldig mange som går her som ikke hadde kommet til å gå det vanlige Birkebeinerrennet. Ingalåmi er virkelig noe for alle damer,” sier Mørkve. Også løypene får skryt; ”Jeg følte kilometerene bare suste av gårde etter første matstasjon”, sier Bråthen. ”Også var det jo så fine omgivelser!” De tre damene er et godt eksempel på at Ingalåmi er for alle. Her spriker skierfaringen fra det å være tidligere aktiv skiløper, til å ha knappe tre skiturer i året.

Alle bega seg ut på 30 km, og alle hadde like stor glede av å gå. ”Endorfinrusen kom virkelig uti løypa der! Jeg trodde det kom til å klikke for meg, jeg tenkte så mye positivt”, sier Undheim. Hun er den i gruppa med færrest økter med ski på beina denne sesongen. To turer på henholdsvis fire og sju kilometer har det blitt. Likevel gikk hun 30 km på imponerende tid, og storkoste seg.

Damene er skjønt enige i at Ingalåmi er et veldig fint renn. Ikke noe hysteri, og masse blide folk. Og på spørsmål om dette fristet til gjentakelse kommer det unisont: ”JA!”

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen