Nyheter
IMG_1221[1]

Birkebeinerløpet er et løp som betyr mer og mer for flere, ikke minst for mosjonistene.

Tekst: Marthe Katrine Myhre Foto: Terje Lund Olsen

Eliteløperne og de beste langrennsløperne er også i ferd med å trykke løpet mer og mer til seg. Løpet skiller klinten fra hveten og løypeprofilen setter absolutt alle på prøve.

Løpet som passer alle
Med et av årets høydepunkt for mange rett rundt hjørnet, er det ikke all verden du får gjort med treningsgrunnlaget. Har du ikke fått trent som planlagt, uansett hva grunnen måtte være, er det aller viktigste at du nå beholder roen og finpusser på de ulike øktene som gjenstår.

Når løpet nærmer seg, er det viktig å sjekke at både sko og tøy er på plass, samt at du vet hva du bør drikke og spise dagene før løpet – og ikke minst underveis.

Nye sko bør ikke brukes for første gang i konkurranse, så om du har investert noen kroner til løpet bør du ha testet det skikkelig. Gnagsår kan ødelegge selv den beste økta, og ting som ikke fungerer underveis kan hindre deg i å nå målet ditt. I tillegg til å ha kontroll på sko og tøy, er det viktig å fylle næringslagrene før start. Min erfaring tyder på at man kan få en positiv effekt av å spise godt og riktig inn mot lengre konkurranser. Gode mengder mat, full på karbohydrater og andre næringsstoffer, er oppskriften på suksess. Å fylle på med en sportsbar underveis og etter økta, og å drikke karbohydratrik sportsdrikke på treningsøktene inn mot Birkebeinerløpet, hjelper deg også å fylle opp lagrene. Det siste døgnet inn mot løpet, bør man derimot ikke spise mer enn normalt, og mens maten er viktig, er det å drikke unormalt mye i forkant kan virke mot sin hensikt.

Kontroll på mat og drikke som magen tåler
På konkurransedagen er det derimot væskeinntak som gjelder. Væsketap er en av hovedårsakene til redusert fysisk prestasjon, og i et løp som Birkebeinerløpet er dette viktig, spesielt hvis det blir varmt. Noen kan ha nytte av å ha med seg sportsdrikke selv, i tillegg til å ta drikke på samtlige drikkestasjoner underveis, er en suksessoppskrift. Å drikke godt før start, og deretter fylle på med en god slurk sportsdrikk hvert 15. minutt, gir deg det du trenger av væske. Det du drikker bør inneholde både karbohydrater, salter og mineraler, som alle sørger for best mulig påfyll. På samme måte som med disponeringen av løpet, bør du ha en plan for hva du eventuelt skal spise og drikke underveis. Sørg for at du stiller til start med både mat og drikke i magen, som du vet at magen din tåler. Her gjelder det samme som med annet utstyr. Test det du skal bruke i konkurranse på treninger i forkant.

Lag deg en plan
Når det gjelder løpsopplegget og åpningsfarta spesielt, må denne tilpasses målet du har med Birkebeinerløpet. Har du planer om å kjempe om seieren, er du nesten nødt til å ha kontakt med tetfeltet hele veien. Har du derimot ambisjoner om å fullføre til en god tid eller i det hele tatt å komme deg til mål, gjelder det å gå tålmodig til verks. De første 7-8 kilometerne i løpet er tøffe og det gjelder her å løpe etter evne, løpe med hodet. Sluttiden påvirkes i mye større grad av en knallgod avslutning enn av en litt for hard åpning, som også kan vise seg å virke mot sin hensikt.

Jeg håper treningsarbeidet mot Birkebeinerløpet er under kontroll hvis det har vært et mål for deg nå i noen uker. Det grøvste bør være unnagjort. Men med riktig fokus på detaljene kan man klare å løfte både prestasjonen og opplevelsen i den siste perioden fram mot løpet. Birkebeinerløpet går om 11 dager, og for mange er det uvant å satse mot den type løp tidlig på sesongen. Spesielt med den lange vinteren vi har hatt. Mange har kanskje ikke fått testet seg i terrenget i det hele tatt. Prøv å få til en litt lengre økt med fart i variert terreng en av disse dagene. Det kan også være lurt å løpe noen økter med bra fart. Birkebeinerløpet gir deg en pangstart i motbakke, så hvorfor ikke simulere dette på en de siste øktene du gjennomfører. Konkurranseløypene til en lokal skiklubb er ofte ypperlige treningsarenaer til Birken. Løp motbakker, løp flatt og løp nedover. Gjennomfør dette i så høy fart du orker. Hvilken fart tåler du og hvordan kan du skyte fart over bakketopper? Dette er ting det kan være lurt å tenke på inn mot selve konkurransen.

Overskudd og lyst til å løpe
Det verste en kan gjøre er å stille sliten på startstreken. Derfor bør de siste ukene handle mye om å finne overskuddet. Rydd opp i jobb-, skole-, og hverdagsstress, reduser litt på treningsmengden, og gled deg til løpet. Tenk rett og slett på totalbelastningen. Det er veldig viktig å kjenne at man har overskudd, i alle fall den siste uka før startskuddet går. Du skal ha lyst til å stå på startstreken og det skal nesten pirre litt i beina etter å komme i gang.

Overskudd er resultat av totalbelastning, og det handler blant annet om å ha kontroll på detaljene i god tid. Uavhengig av målet ditt – er vårt viktigste råd at du prøver å nyte turen fra start til mål. Løping er moro og Birkebeinerarrangementene skal være en folkefest der likesinnede møtes for å måle krefter og utøve en felles lidenskap.

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen