Nyheter

Både Birkebeinerrittet og -løpet i 2021?

Birken ritt 2017 37

Null stress. Slik lykkes du med de to konkurransene med en ukes mellomrom

Tekst: Ingeborg Scheve Foto: Birken

I år arrangeres Birkebeinerrittet og Birkebeinerløpet med en ukes mellomrom: Rittet kjøres 28. august, mens løpet går 4. september.

Mange birkebeinere er glade i begge deler, men i normale år der løpet arrangeres i juni og rittet i august, har de kunnet prioritere ett av arrangementene av gangen. I år blir det annerledes. Men selv om de to ligger tett på hverandre, er det slett ikke umulig å prestere godt i begge konkurransene.

Med to lange og harde konkurranser såpass tett på hverandre, blir det avgjørende å legge en plan som sørger for et godt grunnlag i både løping og sykling. Birken tok en prat med Geir Endre Rogn.

Rogn var trener for kvinnenes elitelandslag i langrenn fram til mai 2020, og for juniorlandslaget i to år før det, samt at han har åtte år bak seg som trener på NTG Geilo.

– Det viktigste er å få trent godt på begge deler. Med de egenartene de to idrettene har, er det da logisk å prioritere slik at du få flest timer og lange økter på sykkel, og flest kortere økter med høyere intensitet på løping, sier Rogn.

Han understreker også at det er mulig og vanlig å prioritere en av de to idrettene i perioder. Men det forutsetter at man legger opp treningen riktig for både løp og sykkel.

– Det som er viktig er å holde seg i gang på begge deler, og at man ikke kutter den ene helt til fordel for den andre selv om du prioriterer den ene idretten over den andre i perioder. Da vil du fort merke at det går veldig utover den andre, sier Rogn.

Han anbefaler å legge inn noen løpekonkurranser eller testløp i slutten av juni eller begynnelsen av juli. Det vil bidra til at man kommer seg opp på et godt nivå og får satt løpssteget relativt tidlig på sesongen.

– Har du først kommet på et bra nivå, vil det ikke koste så veldig mye å holde seg på det nivået utover sommeren, sier Rogn. Deretter kan man gradvis prioritere sykkel hardere.

– For å holde nivået i løping kommer du langt med en intervalløkt og en langtur i uka. Da kan du prioritere sykkel i ukene inn mot rittet, sier han.

Prioriter sykling utover sommeren
Når det gjelder rittet vil det derimot være mer avgjørende å få syklet noen oppkjøringsritt inn mot Birkebeinerrittet, så sant det er praktisk mulig.

– I sykkel er det viktig å dra mest mulig fordeler ut av det å ligge i felt og kjøre i en gruppe. Da er det avgjørende å komme med i en god gruppe fra start, og dette er ting som er viktig å ha trent på før Birken, sier han.

Med løping er det annerledes.

 

Maihaugen

Må finne seg sjæl i løping
Selv om mange motiveres av å delta i konkurranser, er det ikke nødvendigvis noe problem om det ikke lar seg gjøre. Rogn trekker fram at det faktisk kan være en fordel å kjøre en del av de harde øktene på egenhånd, eller som et testløp med noen kompiser.

– På løp kan du stille uten å ha vært med på konkurranser i forkant, så lenge du har gjort en god treningsjobb, sier Rogn, og forklarer:

– I løping er det utrolig viktig å unngå å la seg rive med av andre på start, men å kjenne på sin egen kropp og vite hvilken utgangsfart man skal legge seg på for å kunne holde jevnt tempo gjennom hele løpet og så ta ut det siste ekstra mot slutten, sier Rogn.

Å trene på dette, er det en fordel å gjøre på egenhånd, eventuelt supplert med noen testløp mot kompiser.

Så da er det bare å sette i gang.

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen