Nyheter

Birken ble veien ut av koronaisolasjon

Bilde 03

I vinter hadde de østeuropeiske stillasmontørene knapt syklet en meter. Nå sykler gutta for merket i Birkebeinerrittet.

Tekst: Ingeborg Scheve  Foto: Bygg Stillas AS

Firmaet Bygg Stillas AS har 14 ansatte som jobber med å montere stillaser i Oslo hver eneste dag, utendørs i all slags vær. 

Alle utenom en er i 20-30 åra og kommer fra Øst-Europa: Litauen, Polen, Slovakia, Moldova og Tyrkia. Den siste montøren er norsk, men han har nå passert 60 år og er snart pensjonist. 

– Dette yrket er tøft og tungt. De bærer opp til ti tonn om dagen, jobber lange skift med teknisk krevende oppgaver, og ikke er det er lett å rekruttere norsk arbeidskraft, sier daglig leder og eier i Bygg Stillas AS Ninette Treider. 

Utløst av koronapandemien 
For mange utenlandske arbeidere i Norge har koronavinteren vært tung. De strenge smittevernrestriksjonene og myndighetenes innstendige oppfordringer om å begrense sosial omgang traff arbeidsgutta til Treider ekstra hardt. 

– Disse guttene ønsker å integrere seg, men det siste halvannet året har vært tøft, sier Treider.

De fleste har familie og barn her i Norge, men skoler og barnehager har holdt stengt i lange perioder, og koronarestriksjonene gjorde at skiftene deres måtte forskyves slik at de også traff færrest mulig på jobb. Det var færre å prate med, og de følte seg enda mer isolert.

– Avlyste hjemreiser, utsatte bryllup og barnedåper, besteforeldre som ikke får bli kjent med barnebarna, og det å miste noen uten å få ta farvel har gjort at vi har kommet tettere på hverandre nå, forteller Treider, som gjør det hun kan for å avhjelpe situasjonen. 

– I vinter toppet det seg. Da en av dem kom til meg og sa at han var så lei av å gå tur alene rundt blokka der han bor, skjønte vi at vi måtte finne på noe som kunne bidra til at de fikk mer sosial omgang, sier hun. 

Bilde 01

Dette er Birken-troppen til Bygg Stillas AS: (fra venstre) Viktoras Paulauskas, Adrian Polakiewicz, Jakub Kristof, Donatas Knizikevicius, Augustas Zaboras, Robert Karasek, Renatas Sulnius, Adam Mandak og Martin Machava.

Birken som fellesskap
Treider og stillasgutta satte seg ned og vurderte ulike alternativer. Etter å ha utelukket organiserte håndbakturneringer og forkastet et par andre innkomne forslag, besluttet de østeuropeiske arbeiderne seg for å prøve seg på sykling. Birkebeinerrittet ble gjengens felles treningsmål. 

Riktignok hadde de færreste av dem noen sykkelerfaring utover sykling til og fra ærender i nærmiljøet. Treiders mann Bjørn Ole Inglingstad, som selv sykler for sitt 19. merke i Birkebeinerrittet i år, tok derfor på seg rollen som trener. 

Gjengen begynte treningen i starten av mai, og Inglingstad innså raskt at det var en hel del å ta tak i for å få dem klare i tide til Birkebeinerrittet 28. august. 

– De stilte på første økt i mai med sykler innkjøpt fra Finn.no, i joggebukse og joggesko, minnes Inglingstad. 

Nå er altså flesteparten av dem rittklare. Firmaet har imidlertid ordnet med mer egnet sykkelbekledning, samt sørget for startkontingent, transport og support i forbindelse med Birken. 

Rakettutvikling
Om utstyret var spartansk og grunnlaget varierende, var innsatsviljen og treningsiveren like sterk som arbeidsmoralen. Samtlige brettet opp ermene, og gikk på oppgavene med krum nakke. 

Til tross for lange arbeidsdager med fysisk krevende oppgaver, har de trent tre-fire fellesøkter i uka. Disse har i hovedsak vært tradisjonell Birken-trening med en blanding av rolige langturer og kortere intervallpregede økter, samt at gutta har trent både til fots og på hjul på egenhånd. 

Selv om noen av stillasmontørene ikke deltar i Birkebeinerrittet i år, er de like fullt en del av prosjektet. De som ikke skal sykle, stiller som sjåfører, langere og støtteapparat. En av dem har satt opp sykkelverkstedet «Jakubs Corner» i lokalene til Bygg Stillas AS. Der skrur han på syklene til kollegaene når det trengs. 

– Dette er virkelig et team building på sitt beste, sier Treider. 

Resultatene har da heller latt vente på seg, og progresjonen har vært imponerende.  

Allerede i midten av juli syklet gutta økter på 80 kilometer i Nordmarka uten problemer. Nå er det bare finpuss og formtopping som gjenstår før Birkebeinerrittet 28. august for de ni som skal delta der.  

– Gutta har hatt vanvittig fremgang. De er superklare og gleder seg enormt, sier Inglingstad. 

Hvilke ambisjoner og forventninger har dere til Birkebeinerrittet? 
– Flere av gutta kommer til å greie merket. For egen del sykler jeg for mitt 19. merke i Birkebeinerrittet, og jeg liker å være godt nok forberedt til å greie merket når jeg stiller til start, sier Inglingstad. 

På vegne av gutta, antyder Treider at det å slå trener Bjørn Ole er vel så viktig som egne prestasjoner, merker og plasseringer. 

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen