Nyheter

Birken er show og moro

Birken ritt 2017 18
Tekst: Stein B. Olsen, Foto: Geir Olsen

Full av forventninger, nervøsitet og adrenalin tråkker du at av Rena sentrum. 86 kilometer har du foran deg på sykkelsetet, Lillehammer er målet. Birkebeinerrittet er hva det handler om. Og det er da vi sier: Størst av alt er gleden over å fullføre og å ha det moro på veien.

To av de som har dratt det litt lenger enn noen andre er Kristian Lien og Raymond Sjømark. De to gutta fra Lillehammer er begge ivrige syklister og i god form. Begge skal selvfølgelig være med i Birken, men den dagen vil de ikke bare ha det moro sjøl, de vil også spre glede.

-Klart vi skal sykle, klart vi stiller i klovneutstyr. Vi håper å få med oss flere, både til å sykle, men også langs løypa, forteller Kristian som sammen med kompisene vil sykle til inntekt for Sykehusklovnene.

Det er viktig å få fram at det er moro å delta i Birken, at det ikke behøver å være så alvorlig. Responsen vi fikk langs løypa i fjor var helt utrolig. Jeg har aldri spist så mye vafler eller blitt heiet på så mye noen gang jeg, smiler Khristian. Begge gutta kom i mål på i underkant av fem timer.

- For Raymond var det faktisk den beste tida han har syklet på, men det spiller ingen rolle. Det var moro. Nå håper vi å få med oss enda flere og selvfølgelig håper vi at folk langs løypa kan støtte saken vi sykler for også. Sykehusklovnene er et flott tiltak og de trenger støtte for å utvikle og utvide sitt tilbud.

-Men hvordan reagerte de andre som syklet?

-De var blide de også, men det kan vel være noen som ikke synes det var så artig å bli passert av to karer i klovneutstyr flere ganger.

-Vi stoppet jo ofte, vafler og god stemning gir deg ekstra krefter.  Når det er sagt, vi sykler mye, så formen er bra.

Hva slag signaler gir dere til Birken?
-Det er herlig å være med i Birken, og vi har funnet vår greie. Det å skape liv og ha det morsomt og for en god sak herlig. Rene Kinderegget, ler Kristian.

Vi håper jo at det kan bidra til at flere blir med. Vi gjør jo dette for turens skyld, for stemningen og opplevelsen. Og det er en fantastisk tur. Vi koser oss hele veien, og det er viktig at alle uansett nivå kan skjønne at dette er en flott opplevelse og at terskelen er lav.

Og dere var i like godt humør da dere kom i mål?

- Å ja, minst like godt som da vi startet. Fra Sjusjøen og ned var det mye folk, stor stemning, rett og slett bare en fryd..

Gleden over å delta
Vi sier ikke glem klokka, men bruk klokka til å motivere deg sjøl. Sett deg delmål over fjellet, ta deg tid til å oppleve naturen, stemningen. Alle folka som heier, og som ønsker at du skal få oppleve det aller største i Birken sammenheng: Gleden over å fullføre. Vi er mange som vil deg vel. Flere tusen frivillige, flere tusen publikummere, venner og bekjente, og folk du ikke kjenner. De ønsker at du skal få en topp opplevelse, at du skal nå målet ditt, å komme til mål på Lillehammer.

 Sliten, lykkelig og kanskje litt lei, men at nettopp DU skal få oppleve den ultimate følelsen over å fullført årets Birkebeinerritt. At du legger ut på Facebook, Instagram ,Twitter,  what ever. Jeg greide det, jeg fullførte, jeg kom til mål. Jeg er en Birkebeiner. Ich bin ein Birkebeiner. I´am a Birkebeiner. Spre det til hele verden, eller du kan juble inni deg.

Det er ditt valg.

 Fordi du har fortjent det. Fordi det var så mange som ønsket at du skulle lykkes. Og ikke minst fordi du ville det sjøl, og du greide det. Kos deg med den følelsen, den er ærlig fortjent.

Folkens det er dette Birkebeinerrittet handler om. Det er dette som ligger i bunnen for hele ideen med Birkenarrangementet. Å utfordre seg sjøl. Dessverre er dette blitt litt borte, men desto viktigere er det å gjenta budskapet. Birken er for alle.

Treningsmål
Det vi alle er opptatt av er at du bruker Birken som et treningsmål. Det er gulroten i treningsarbeidet enten du deltar med ski, sykkel eller løper. Ja, det er en konkurranse, men den konkurransen er mot deg sjøl. Glem venner og familie, glem kolleger, presset fra andre. Det er deg sjøl du skal konkurrere mot. På hvilket nivå, det er opp til deg. Sett deg ditt eget mål, tren for det, og delta i Birken på dine egne premisser, som klovnegutta på Lillehammer.

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen