Nyheter

Birkendebutant på 79

Skitur 2018

Trond Bjønness (79) bruker TurBirken 20. mars som generalprøve for selve Birkebeinerrennet i 2021.

Hovedpoenget med årets renn er nemlig å seede seg opp til debuten i selve Birkebeinerrennet i 2021. Der har Trond Bjønness høye ambisjoner, for da vil han være yngst i sin klasse: Menn 80-84 år. 79-åringen fra Gjerdrum har aldri gått skirenn før, og knapt konkurrert med startnummer.

– Jeg har tenkt på det å gå Birkebeinerrennet i mange år, men så har det blitt med det. Nå er jeg kommet i en sik alder at skal det bli noen gang må jeg jo gjøre det snart. Neste år blir jeg yngst i min klasse i Birkebeinerrennet, så kanskje jeg kan klare merket da. Derfor passer det fint å gå TurBirken i år, sier Trond.

Dobbeltdebut
Trond er imidlertid bare er en av to debutanter i familien på årets renn. Samtidig som Trond går TurBirken for første gang fredag 20. mars, debuterer sønnen Håvard i SkøyteBirken.

Det var Håvard som fikk idéen om å gå Birken sammen på ski. Da han la fram planen for faren, fikk han napp med det samme.

– Jeg trengte verken lirke eller lokke for å få med pappa på dette. Han sa ja med en gang og at dette kom til å bli gøy, sier Håvard.

Ingen vei tilbake
For far og sønn er de 54 kilometerne over fjellet et felles treningsmål for vinteren, og begge gleder seg til renndagen.

– Vi gjør dette først og fremst fordi det er noe vi kan gjøre sammen, og vi har muligheten til å gjøre det. Vi er ikke bekymret for distansen, det er det å gå teknisk bra som blir det vanskeligste. Men det forbereder vi oss på. Det handler om å sette seg et mål og jobbe systematisk mot det på best mulig måte. Nå er vi påmeldt, så da er det ingen vei tilbake, sier Håvard.

På ski annenhver helg
Trond går jevnlig på ski flere ganger i uka hele vinteren så lenge det er skiføre. Forrige uke gikk han en tur på seks mil, så grunnlaget for å stå distansen på 54 kilometer er på plass.

–  Jeg vet at jeg klarer fem mil, men jeg frykter jeg kan bli litt het på grøten i starten. Jeg har hørt at det er ganske bratt opp fra Rena, så det vanskeligste blir kanskje å tørre å holde igjen litt der. Hvis det er mange som går fortere rundt meg, så er jeg slik laget at jeg ikke liker at noen går forbi meg. Så nå prøver jeg å gå litt hardere på de vanlige skiturene mine, slik at jeg får opp pulsen på hver økt og kan gå litt fortere, sier Trond.

For Håvard blir det som regel et par uker mellom hver gang han får trent på ski. Da er han på Sjusjøen, og utnytter da muligheten til gode langturer i svært Birken-relevant terreng.

– Forrige helg fikk jeg gått en tur på 3.5 mil og en tur på 1.5 mil, så det ble jo noen mil i boka av det. Men til vanlig går det i løping. Det er praktisk og bra trening som også er overførbart til ski. Dessuten har jeg noen ultraløp på agendaen senere i år, sier Håvard, som fullførte ironman triatlonen Norseman Xtreme i 2019.

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen