Bli klar med lange skøyteturer
Skal du delta i SkøyteBirken? Da kan det være lurt å huske at forberedelsene bør være så spesifikke som mulig.
Tekst: Eirik Lund Røer Foto: Birken
Selv om du følger den samme 54 km lange distansen som klassiskrennet, har selvfølgelig det at du har byttet ut klassiskskiene med skøyteski betydning for hvordan du bør forberede deg. – Andre muskelgrupper vil være involvert, og skøyting involverer en lengre fase for kraftproduksjon sammenlignet med klassisk.
Har du ikke gått mye skøyting er faren at du føler at lårene pakker seg underveis, innleder Monika Kørra til Birken. Hun gikk inn til en 4. plass i FredagsBirken skøyting i 2017. Kørra forklarer at det er viktig at blodsirkulasjonen i muskulaturen opprettholdes ved faser med avspenning under skøytesyklusen, og ved veksling mellom stilarter som padling, dobbel- og enkeldans. – Å trene på å kunne bruke begge armer som hengarm i padling vil jeg også anbefale, da det vil lønne seg i den tøffe starten på løypa, sier hun.
Gå gjennom løypa
Rent treningsmessig tror ikke Kjelsås-treneren det er snakk om å gjøre forberedelsene vanskeligere enn til det klassiske Birkebeinerrennet, rent bortsett fra at treningen bør gjøres så rennspesifikk som mulig.
– Det er et langt renn, og kroppen må forberedes på det. Få inn gode langturer i helgene, og ha heller fokus på litt høyere fart på de kortere turene du rekker på kveldene i uka, sier Kørra, og fortsetter: – Jeg vil også anbefale å gå gjennom løypa for å gjøre seg kjent med den noen uker før selve rennet. Dette for å forberede seg mentalt, så vel som fysisk. Det er en trygghet å vite hva du går til.
Det er en anbefaling også Even Kristoffersen stiller seg bak. Team Telemark-løperen gikk inn til en 8. plass i fjor. Med kramper i begge beina ned fra Sjusjøen vet han hva han skal prioritere i treningsarbeidet i år. – Det blir å gå noen lange skøyteturer, for å bli vant til påkjenningen det er for lår og legger. Samtidig er det mye god styrketrening i klassisk, og spesielt staking, og også god trening å gå skøyting uten staver, sier Kristoffersen.
Finn DIN fart
Selv om SkøyteBirken er kjent for en noe mer avslappet stemning på start, er det alltid mye adrenalin når startskuddet går. I selve rennet handlet det derfor om å komme inn i en god rytme, og finne en fart du kan opprettholde løpet ut. – Hold hodet kaldt i starten, og ha fokus på deg selv. Finner du noen på ditt nivå er det fint å jobbe sammen og veksle på å dra, særlig dersom det er mye vind over fjellet, minner Kørra om.
– Det kan være lurt å starte litt roligere enn du ville gjort i klassiskrennet, da det blir mye mindre hvile på beina. Et godt teknikktips kan være å løfte blikket opp i bakken, slik at du drar med deg overkroppen opp. Forsøk å skape store bevegelser og løft armene opp i de lettere partiene, legger Kristoffersen til.
Et så langt renn krever også næring underveis. Da handler det om å ikke ty til produkter du aldri har prøvd ut i forbindelse med trening fordi du tenker at det skal gi deg superkrefter over fjellet. – Vær trygg på at magen tåler det du har i deg underveis, men husk å starte inntak av væske og næring tidlig nok, påpeker Kørra avslutningsvis.
Artikkelen var på trykk i magasinet Birken 2/18