Nyheter

For hvem er Birkebeinerrittet?

Birkebeinerrittet 25.8 2018 _53

23.04.2024, Tekst: Øyvind Wold, Foto: Birken

Den sosiale happeningen Birkebeinerrittet – noe for deg?
Birkebeinerrittet er Norges mest kjente sykkelritt. Hvem kan være med? Hva slags mål har deltakerne og hva kan de oppleve underveis?

En del er opptatt av en god plassering, men kanskje motivasjon, treningsmengder og ambisjoner for mange deltakere er litt annerledes enn mange tror? Vi har tatt en prat med Randi Bolstad, som til daglig jobber med arrangementet, og Henriette Pötsch som i fjor deltok på EL-sykkel

Randi, mange som ikke har syklet Birken tenker kanskje det kan være litt høy terskel for å være med, både med tanke på utstyr og form. Bør man helst være en «tøffing» og trene fire - fem ganger i uka for å klare å gjennomføre rittet?

Nei, min påstand er at alle som kan sykle, kan delta på Birkebeinerrittet! Men turen er lang, så vi anbefaler jo helt klart å ha syklet noen lengre turer og ha grunntreningen for at opplevelsen skal bli best mulig. De vi ser som ikke har trent på forhånd, enten via veddemål eller har bestemt seg uka før, blir ikke opplevelsen så god. Vi ønsker jo at flest mulig skal komme igjen – fordi opplevelsen og det å delta sammen med andre frister til gjentagelse.

Flertallet av dem som faktisk står på start i Birken trener 2-3 ganger i uka. De største klassene til både renn og løp er 25–35 år. 40 prosent er debutanter. Disse er gjerne opptatt av å gjøre Birken sammen med noen, altså vektlegging av det sosiale.
Vi håper også at Birkebeinerrittet trekker til seg de yngste og de som har fokus på deltagelsen og ikke tid. Jeg har tro på at ungdommene kommer, de er opptatte av det nære og de higer etter det ekte, de verdsetter fjell, frisk luft og norsk natur. Vil også nevne at den eldste deltakeren som har deltatt på rittet er 82 år!

- Min erfaring, både som deltaker og tilskuer til rittet, er at mange har andre mål enn slutt-tid og plassering. Som det å gjøre noe kult sammen med en kjæreste, eller en venne-gjeng, prate, jobbe sammen og ha det gøy underveis. Naturopplevelsen gjennom disse vakre fjelltraktene er også noe mange snakker om. Er det et inntrykk du kan bekrefte?

- Ja, flere og flere søker opplevelser sammen med andre, det er mye morsommere å gjøre Birken sammen med andre enn å gjøre det alene. Finn en treningskompis du kan trene sammen med og sett Birkebeinerrittet som treningsmål.

-En artig sak Birkebeinerrittet begynte med for noen få år siden, er en klasse for El-sykler! Dette senker terskelen for mange til å prøve rittet og den flotte traseen. Hvilke tilbakemeldinger har dere fått fra de som har deltatt i denne klassen?

- Vi får mange positive tilbakemeldinger fra elsyklistene, Vi ser at de fleste som gjennomførte på elsykkel deltok på HalvBirken (41 km) med start på Pellestova og målgang på Lillehammer. Terskelen for å delta er helt klart mindre med disse syklene – og du får den samme fine opplevelsen!

-Om du skal gi et par tips til folk under 30 uten veldig mye sykkelerfaring, men som har lyst til å delta i rittet, hva vil du si til dem?

-Først og fremst meld deg på nå! Det er lettere å komme i gang syklingen om du er påmeldt, enn om du venter og ser an treningen i løpet av sommeren. Da er sjansen større for at du dropper det. Gled deg til turen over fjellet, prøv å nyte turen før du krysser mål-linja og stolt kan kalle deg en Birkebeiner! Husk at vi har HalvBirken på 41 km, hvis du ønsker å starte med en kortere distanse. Er du ganske fersk, sjekk gjerne ut denne linken.

 

Copy (1) of IMG_0002_2

Henriette og moren nøt Birken på EL-sykkel

Flere har funnet ut at rittet kan være en sosial happening, der det viktigste er å ha en kul opplevelse sammen med venner, kolleger eller familie. En av dem var Henriette Pötsch (30), som deltok i elsykkelklassen i fjor, sammen med moren sin fra Tyskland.

-Henriette, kan du fortelle litt om Birken-opplevelsen, hvem syklet du sammen med og hvordan var stemningen underveis?

-Siden dette var første gang jeg syklet Birken var jeg veldig spent på hvordan opplevelsen skulle bli. Jeg syklet sammen med moren min, som har blitt en elsykkel-entusiast. Vi syklet sammen hele veien og selv om det var noen partier som var litt mer utfordrende, hadde vi en strålende tur. Det var overraskende god stemning langs løypa og vi sitter igjen med en veldig god opplevelse.

Mange Birken-deltakere er opptatt av tid og resultat, jeg antar det er andre ting som er mer viktig for dere som deltar i elsykkel-utgaven?

-For oss var det selve «turen» over fjellet som sto i fokus. Vi luftet tanken om Birken et år i forkant og bestemte oss for å melde oss på noen uker før. Moren min som er bosatt i Tyskland reiste opp til Norge kun for å sykle Birken og vi lagde en sosial greie med familien ut av det. Vi ønsket å fullføre sammen og det gjorde vi.

Mange lurer på dette med treningsmengde. Hvor mye bør man egentlig ha trent for å kunne gjennomføre Birken på elsykkel?

- Jeg mener jo at dersom man sykler med El-sykkel så er det ikke et behov for masse trening i forkant. Jeg syklet fra Oslo til Drøbak en gang som er en distanse på ca. 40 km på asfalt, sommeren før rittet. Det var mer for å teste ut hvordan det er å sykle over en lengre distanse. Det eneste jeg kan anbefale er å anskaffe seg en god sykkelbukse som gir nok beskyttelse!

-Det sitter sikkert en del damer rundt omkring, med flotte elsykler, som lurer på om Birken kan være aktuell. Hvilket budskap har du til dem, hvorfor burde de delta, hva er det som er så bra med elsykkel-Birken?

-Meld deg på, og nyt turen – i flotte omgivelser med en herlig atmosfære! Enten det er med partner, barn, hele familien eller venner, så er jeg helt sikker på at dere kommer til å få en tur dere ikke vil glemme. PS: Vinen etterpå smaker ekstra godt!

Henriette

Foto: Henriette Pötsch deltok på EL-sykkel sammen med sin mor i 2023

******************************************************************
Skribent Øyvind Wold skriver om frilufts- og sykkelstoff for flere norske magasiner, særlig om tursykling og stisykling. Hans siste bok er: «35 sykkelturer i verdens beste skiterreng: Hafjell – Øyerfjell – Nordseter – Sjusjøen», utgitt av Øyer Turskiløyper.

  
Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen