Nyheter

Dobbeltdebut i VinterBirken QR ga mersmak

Dobbeltdebut i VinterBirken QR ga mersmak

Tekst: Ingeborg Scheve Foto: Privat

VinterBirken QR ble mer enn bare en tur over fjellet for Trond Bjønness og sønnen Håvard, som begge gikk Birken for første gang.

I fjor skulle Trond Bjønness (80) fra Gjerdrum og sønnen Håvard debutere i Birkebeinerrennet. Da skulle Trond gå TurBirken som generalprøve for debuten i det virkelige Birkebeinerrennet i år, mens Håvard var påmeldt til SkøyteBirken.
Slik kunne de gå rennet på samme dag. Så kom koronaen, og ett år senere står verden fortsatt på hodet. Trond hadde i utgangspunktet lagt Birken på is.

Men da sønnen Håvard nylig kom med forslaget om å hive seg med på VinterBirken QR, lot Trond seg trigge. Han kastet seg rundt og nitrente for å få kondisen og teknikken på stell. Det holdt på å gå helt galt. Bare noen dager før de skulle gå fra Rena til Lillehammer, slo Akilles-senen til Trond seg helt vrang. 

– I fjor hadde jeg 60 mil i beina da rennet ble avlyst. I år hadde jeg bare halvparten av det, så jeg følte meg ikke like godt forberedt og tenkte at jeg måtte trene litt ekstra inn mot VinterBirken. Men jeg trente vel kanskje litt for mye den siste tida, sier Trond i etterpåklokskap. 

Jevnt sig
Men Akilles-trøbbel til tross la de ut fra Rena på lørdag formiddag. Planen var å gå jevnt og uten stopp. 

– Vi gikk ikke på noen smell underveis, men pappa var nok litt misfornøyd sånn rundt Dølfjellet. Han pleier å gå fortere når han trener og syntes at vi hadde brukt for lang tid, så der fikk han en litt uventet dupp i humøret, forteller Håvard, som i tillegg til å gå VinterBirken sammen med faren også fungerte som støtteapparat underveis. 

– Når det var på tide å spise, gikk jeg litt i forveien. Så stoppet jeg og tok fram saft og sjokolade fra sekken, og sto klar med det når pappa kom forbi. Slik greide vi å holde det gående, gå jevnt og stoppe lite, forklarer Håvard. 

Fasiten ble drøyt åtte timer før duoen spente av seg skiene på Birkebeineren stadion, 54 kilometer og et lite tryn senere. Fra Sjusjøen til mål gikk de nemlig i mørke, men hodelykter var det ingen som hadde tenkt på, og traséen svingte seg nedover gjennom skogen i ukjent terreng. 

– Det gikk rimelig fort en del steder, og jeg hadde langt fra full kontroll hele veien, sier Trond og ler.  

Far-og-sønn-opplevelse
Både Håvard og Trond er fornøyd med Birken-debuten, og forteller at turen har gjort stort inntrykk på flere plan. 

– Det ble en flott opplevelse på flere måter. Været var spesielt med både sol og tåke underveis, vi traff hyggelige folk i løypa og det var folk som heiet og hilste underveis, sier Håvard. 

Men det største med turen var verken vær eller vind eller utsikt. Det var tida de fikk sammen, på vei mot et felles mål.     

– Jeg har hørt mer om livet til sønnen min i dag enn på det jeg kan huske, og jeg føler at dette har brakt oss nærmere hverandre. Du skal ikke se bort ifra at vi gjør dette igjen, sier Trond. 

Samtidig innrømmer 80-åringen at han fortsatt har noe ugjort med Birken. 

– Jeg er påmeldt til Birkebeinerrennet 2022, og hvis jeg får trent godt så tror jeg at jeg kan greie merket til neste år. 

NB: VinterBirken QR 2021 er åpen til og med 21. mars.

 

 

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen