Nyheter

Eliterytteren sykler sammen med bestefar på 80 år

Birken er felles mål
Helena og Bestefar - 2024 - Privat2

21.06.2024 Tekst: Ingeborg Scheve, Foto: privat

Han er navet i sykkelsatsingen

Så lenge Helena Nyhus (22) kan huske, har hun og bestefar (80) syklet sammen hver sommer. I år skal de begge sykle Birkebeinerrittet sammen.

Bestefar og Helena har en greie med syklingen, og turene med bestefar er sommerens høydepunkter. Allerede da hun var ni år gammel syklet de den første femmilsturen.

Nå satser 22-åringen fra Oslo-klubben IF Frøy rundbane på fulltid, og jager en plass i OL- og VM-troppen på sikt. Bestefar (80) jager nok et merke i Birken.

– Bestefar stiller i Birken sånn cirka hvert femte år, hver gang han er yngst i sin klasse og forutsetningene for å klare merket er best, forteller Helena.

Selv har Helena aldri syklet Birken før. Eller mer korrekt: Hun har ikke syklet Birkebeinerrittet fra Rena til Lillehammer. Hun har derimot syklet Ungdoms-Birken flere ganger, og sågar vunnet det.

I 2019, det første året hun var gammel nok, meldte Helena seg på den 84 kilometer lange originalen fra Rena til Lillehammer. Da ble hun sjuk. Så kom pandemien. Og de siste åra har Birkebeinerrittet krasjet med elitesatsingen.

I år har ryggproblemer tvunget henne til å sette elitesatsingen på vent, og når det sammenfaller med at bestefar er yngst i sin klasse igjen, lå alt til rette for å realisere Birken-drømmen. 

Siste helga i august debuterer hun i Birkebeinerrittet, sammen med han som er navet i hennes sykkelglede.

Sykkelglede og fellesskap

For Bestefar er det å klare merket viktig. For Helena er hovedambisjonen med Birken-debuten å sørge for at de begge får tidenes opplevelse.

– Vi kommer til å stoppe på matstasjonene, nyte alt løypa har å by på underveis. Men jeg kommer til å prøve å holde et øye på klokka. Jeg tror det er lurt å komme fram til Sjusjøen med litt tid å gå på i forhold til merkekravet, slik at vi ikke trenger å stresse med noe tidspress i forhold til merkekravet når vi kommer til de bratte nedoverbakkene, sier hun.

Birken det store målet for dem begge

Det var i april at de to spikret planene for Birkebeinerrittet.

Den seiglivede ryggskaden gjorde at Helena innså at sykkelsatsingen ikke kom til å bli som planlagt for henne i år. I stedet for å jage medaljer og Norgescup-poeng, ble målet for sesongen trene det kroppen tåler og finne tilbake til sykkelgleden.

Det med sykkelglede er nemlig helt sentralt for Helena, noe hun har fått kjenne ekstra på i den tunge skadeperioden. Så da hun og bestefar oppdaget at de kan starte i samme pulje i Birkebeinerrittet, og dele hele opplevelsen fra start til mål, ble Birken det store målet for dem begge.

– Han er en viktig kilde til motivasjon for å holde motet oppe. Han har alltid vært der for meg, og støttet meg. Det å få dele opplevelsen med han, sykle for å ha det gøy og ha det hyggelig på sykkelen, det blir utrolig stort.

Nå forbereder de seg begge på hver sin kant, men i sommer blir det også fellestreninger.

– Det blir nok noen turer fra hytta i Sandefjord til Stavern. Da sykler vi dit, spiser is og blåskjell, og sykler hjem igjen, sier Helena Nyhus.

 

  • FAKTA: Birkebeinerrittet 2024
  • Hvem: Menn og kvinner fra 17 år og eldre
  • Hva: Terrengsykkelritt
  • Hvor: Fra Rena til Lillehammer
  • Når: 31. august, 2024
  • Distanse: 84 kilometer
Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen