Nyheter
hjelmer

Er hjelmen din sikker?

Vi bruker mye penger på sykkel, rulleski, staver, treningstøy, ski og annet treningsutstyr. Men har du sjekket hjelmen og er du sikker på at den er hel?

Foto: Geir Olsen

Er uhellet først ute bør hjelmen være i orden. Det er den som skal redde deg. I Norge er vi generelt flinke til å bruke hjelm. I flere sammenhenger blir du nesten sett rart på om du kommer uten hjelm på hodet. Men den flere års gamle sykkelhjelmen din som har ramla et par ganger i bakken, den fungerer som falsk sikkerhet. Holdbarheten til en hjelm påvirkes av hvor ofte den brukes, hvor godt den tas vare på og om den har fått en smell eller ikke. En gyllen regel er at hjelmen bør byttes ut etter 2-3 år. Husk også at hjelmer er laget for EN smell. Etter det må den byttes. Og er du i tvil: bytt. Eller ta med hjelmen til en fagperson for en sjekk. 

Sjekkliste – når du skal kjøpe hjelm:
- Passform: Den som skal bruke hjelmen må teste den. Er det en gave, så ta med den som skal få den i butikken for en sjekk. Den skal sitte godt på hodet, så den må tilpasses. Stropper må også justeres riktig.
- Ventilasjon: Du blir svett under fysisk aktivitet. Jo mer ventilasjon det er i hjelmen, jo mindre svett blir du.
- Pris: De mest populære hjelmene ligger på ca. 500 kr, men du kan få hjelmer opp mot 2000 også. Det som skiller de dyrere fra de rimeligere er ventilasjon, vekt og innvendige puter.

Sjekkliste – holdbarhet/vedlikehold:
- En hjelm bør ved vanlig bruk byttes etter 2-3 år. Er du merkejeger eller aktiv syklist bør du bytte hjelm etter hver sesong.
- Jo mer hjelmen er i bruk under trening, jo kortere varighet er det på den. Naturlig nok.
- Svette sliter på materialet. I tillegg sliter sol, vind og regn.
- Oppbevar hjelmen på et mørkt sted der den ikke er utsatt for sollys. Flere hjelmer kommer med egne oppbevaringsbokser eller tøyposer.
- Hjelmer er laget for EN smell.
- Er du i tvil om hjelmen er sikker: bytt! Eventuelt ta en sjekk av den hos fagfolk.
- Skyll hjelmen med rent vann etter bruk. Det er ofte svette som «dreper» hjelmen.

Saken er tidligere publisert i april 2018.

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen