Nyheter

Førstemann til 100 merker i Birken?

redigert Tore Bjerkrheim, førstemann til 100 merker sak aug 2022

Tekst: Ingeborg Scheve, foto: privat

Møt mannen som har 78 Birken-merker, Birken-logoen tatovert på armen og drømmer om «BIRKEN» som registreringsnummer på bilen.

Tore Bjerkrheim fra Nesbyen gikk Birkebeinerrennet første gang da han var 24 år, og har ikke gått glipp av et eneste Birkenarrangement siden da. Nå er han en av de som ligger best an i kampen om å bli første til å nå 100 merker. 

Etter Birkebeinerløpet i juni står Bjerkrheim med 78 merker, og etter rittet håper han å ha 79, og mangler 21 for å nå 100. Får han tre merker i året, vil det ta sju år. Det trigger 59-åringen, som tror han kan bli førstemann til den milepælen.

– Det er to-tre stykker foran meg i løypa med et par merker mer enn meg, men jeg tror jeg ligger ganske godt an likevel: En av dem har fått slag dessverre, og de to andre er over 80 år. Så det er vel begrenset hvor mange flere merker de kan klare å få med seg nå, sier Bjerkrheim.

Hva er det som motiverer deg til å gå Birken år etter år? 
– Birken er gromløpet, det. Jeg skjønner ikke helt hvorfor. Birken er en trippel slik at man må drive på hele året, og være i form tre ganger. Og det med merkene da. Det er litt slit å klare de, så det henger høyt. Derfor er det å nå 100 merker blitt en greie, og det er en viktig motivasjon nå. 

Når du har tatt 100 merker, gir du deg da? 
– Nei, nei. Absolutt ikke! Hvis jeg klarer å ta 100 merker uten noen «hull», så er jeg jo bare 67 år gammel når jeg får det. Da kan jeg jo samle 40 merker til før jeg er 80. Jeg må jo tyne de som ligger bak meg litt, så hvis jeg får 120-130 merker, må de gjøre en jobb for å ta meg igjen. 

Hvor mye betyr Birken for deg? 
– Jeg har alltid likt å konkurrere, og på Birkebeinerrennet i vinter passerte jeg 1400 konkurranser. Men Birken har noe mer enn de andre. Det er alle de gamle historiene. Som ung satt jeg og hørte på de eldre karene i klubben som kom tilbake etter å ha gått Birken. Når de hadde skjenket seg litt og begynte å fortelle fra Birken, så hørtes det så spennende ut, så det var noe jeg gledet meg til å kunne ta del i. Det gjør at Birken teller litt ekstra.

Null hull i merkerekka
Og det er ingen tvil om at merkene er viktige for Bjerkrheim. Han er stolt over at han ikke har et eneste hull i merkerekka på Birken-CV’en sin. 

– Det er jo litt av grunnen til at jeg fortsetter med dette. Det har vært nære på at merket kunne glippet noen ganger, men jeg har klart det hver gang, sier Bjerkrheim, og forteller at noen av merkene har kostet mer enn andre og form av blod, svette og tårer.  

– For en tid tilbake, da terrengsyklene hadde sånne barends eller «horn» på styret, så tverret jeg styret i et terrengparti tidlig i rittet og kjørte brystkassa i horna så jeg brakk noen ribbein. Da var det sju mil til mål, så det var ett av de merkene som var litt smertefulle. Men jeg kom til mål under tida, heldigvis. 

Andre ganger har sjukdom og skader i forkant av konkurransene truet med å lage hull på Birken-CV’en. I den sammenheng har de siste åra vært ekstra utfordrende, og i 2019 holdt den plettfrie merkerekka på å ryke. 

I juli 2019 fikk Bjerkrheim hjerneslag, bare noen uker før Birkebeinerrittet, og legene rådet han til å stå over konkurransen. Bjerkrheim forhandlet seg imidlertid fram til å få stille i rittet, mot at han holdt seg innenfor en avtalt øvre pulsgrense, og at han hadde med seg en ledsager som skulle sørge for at restriksjonen ble overholdt. Men kompisen falt ut, og dermed røk alle løftene. Bjerkrheim glemte nemlig alt av betingelser etter at startskuddet gikk. Han kom i mål og tok merket med stil. 

I fjor hadde han trøbbel med hjerteflimmer, og i år har han hårfint klart å unngå koronaviruset. Nå håper Bjerkrheim at han har fått sin del av den slags utfordringer.  

Hvorfor er merkene så viktige? 
– De henger litt høyt, og det er litt status å klare det. Da jeg var ung så hørte jeg jo de gamle i klubben prate om at «nå hadde den-eller-den greid merket i Birken», så da skjønte jeg jo at det var noe ekstra gjevt å klare det.

Hører rykter om at du har en Birken-tatovering: Hva er story’en med den? 
– Den er veldig kort. Jeg drev og pratet på det med å få meg en tatovering og lurte litt på hva det skulle være. Så da var det hun jeg bor sammen med som sa at «du som er så glad i Birken, må vel tatovere den logoen?» Så da var jo den saken klar med en gang, sier Bjerkrheim, og legger til: 

– Men det er den gamle logoen altså. Jeg synes den er finere. 

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen