Nyheter

Fra «16 ukers helvete» til fem mil over fjellet

Espen PA Lervaag stakemaskin - 1400x720

04.01.2023 Foto: privat, Tekst: Ingeborg Scheve

Espen PA Lervaag fra «16 ukers helvete» har knapt gått en mil sammenhengende på ski i sitt liv, langt mindre skøytet på ski. I mars debuterer komikeren i SkøyteBirken.

I sommer var Espen PA Lervaag en av seks kjendiser i reality-serien «16 ukers helvete». I løpet av de fire brutale månedene gikk han fra å veie 107 kilo til 84 kilo, og fikk for seg at nå skulle også han gå Birken.

Før reality-deltakelsen hadde Lervaag knapt gått en mil på ski i sitt liv. I mars skal han gå over fem. Og han skal altså gjøre det i skøyting, en stilart han knapt hadde prøvd før i jula 2023. Han aner ikke hva han går til, men tror ikke det blir verre enn å gi opp baconpølser.

– Jeg tror det kommer til å bli vondt. Det er hårete. Men jeg tror ikke det blir like tøft som å slutte å spise en baconpølse hver dag på vei hjem fra jobben.

Som veiledere i prosjektet har han både Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug.

Birken tok en prat med debutanten drøyt to måneder før Birkebeinerrennet: om opplegget og framdriften, og de beste rådene han har fått.

Har du noen tidligere Birken-erfaring?

– Ingen. Jeg er komiker, og har alltid vært en av de som gjør narr av folk som løper og går Birken.

Men nå er det annerledes. Ved inngangen til «16 ukers helvete», da han veide 107 kilo, fikk han nemlig en oppløftende beskjed:

– Vi gjorde en O2-test, og da fant jeg ut at jeg hadde 32 i O2-opptak. Det er faktisk ikke så verst, sier Lervaag tilfreds.

Oksygenopptak, eller O2-opptak/VO2max, måles i milliliter oksygen per kilo kroppsvekt per minutt. (ml/kg/min) Til sammenlikning målte Bjørn Dæhlie hele 96 på høyden av sin aktive karriere, mens «folk flest» ligger på rundt 36 for kvinner og 45 for menn.

At O2-opptaket ikke «var verre» gjorde at 46-åringen fikk lyst til å gå Birkebeinerrennet. I ungdommen satset han aktivt på fotball og kom seg til andredivisjon før han brakk beinet som 21-åring og la opp.

– Jeg har alltid likt å trene og gledet meg til å kjenne på det igjen. Så da jeg ble utfordret, fikk jeg full tenning. Jeg bestemte meg for at jeg ville gå SkøyteBirken. Det ser mye fetere ut enn «den vanlige» Birken, sier Lervaag ivrig.

Startet på bar bakke

Før reality-deltakelsen hadde Lervaag knapt gått en mil på ski i sitt liv. I mars skal han gå over fem. Og han skal altså gjøre det i skøyting, en stilart han knapt hadde prøvd før i jula 2023.

– Det er hårete. Jeg tror sist gang jeg gikk skirenn var noe kretsmesterskap da jeg var 10-11 år, men det det har ikke vært mye skigåing etter det, innrømmer han, og legger til:

– Men jeg har løpt en hel del, og har hatt løpeøkter på halvannen til to timer i høst.

Nå trener Lervaag tre-fire økter på ski i uka. Men så langt har han fortsatt knapt gått mer enn en mil i strekk.

– Det skal jeg ikke gjøre på lenge heller, ikke før i februar. Nå er det bare korte økter og korte intervaller. Det skal jeg fortsette med ut januar.

 

  

Eksperthjelp

Som deltaker i «16 ukers helvete» hadde han Martin Johnsrud Sundby som veileder. De to har holdt kontakten også etter at innspillingen var over i august. Den tidligere verdensmesteren gikk forøvrig selv inn til 13. plass i Birkebeinerrennet i 2022, tre sekunder bak langløpskongen Andreas Nygaard.

– Jeg lener meg fast på Martin, og de rådene jeg får fra han både generelt og hvordan jeg skal legge opp treninga inn mot Birken. Petter Northug har også gitt meg mange gode tips. Jeg er heldig som kjenner en del flinke skifolk selv om jeg ikke har gått noe før, og jeg drar til meg alt som en svamp, sier Lervaag.

Hvilke tips har du fått av Petter Northug?

– «Lær deg å bruke beina, ellers blir det ufattelig tungt å skøyte fem mil», var det første han sa da jeg fortalte han at jeg skal gå SkøyteBirken. Så nå går jeg rundt og rundt uten staver hele tida.

Har du fått noen andre gode tips og råd?

– Ja. Jeg pleide å kjøre rundt med skiene bare fastspent på biltaket. Men nå har jeg fått vite at det må man ikke, for da får man masse veisalt og veistøv på skiene og i bindingene som ødelegger dem. Så nå har jeg fått meg en skipose som jeg legger dem i før jeg spenner dem fast på bilen.

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen