Nyheter

Fra rullestol til pallkandidat i eliteklassen på under et år

Sigrid Andrea Fløgstad 2020 Privat

Tekst: Ingeborg Scheve Foto: Privat

Veien dit har vært beinhard. 

Sigrid Andrea Fløgstad er en av Norges beste rundbanesyklister og satser målrettet på sykling, i tillegg til studier på politihøgskolen. Ambisjonen er å representere terrenglandslaget i internasjonale mesterskap. Og stå på pallen i Birkebeinerrittet.

22-åringen, som opprinnelig er fra Rygge men flyttet til Lillehammer for å gå på NTG og satse på sykkel for fem år siden, har syklet Birkebeinerrittet hvert år helt siden hun var første års junior og gammel nok til å sykle hele distansen. Den 86 kilometer lange klassikeren fascinerer henne fortsatt, og rittet er ett av de store årlige høydepunktene. 

– Birken er helt annerledes enn alt annet jeg sykler. Terrenget er lett, men distansen gjør det krevende og helt annerledes taktisk enn rundbaneritt på halvannen time. Det er spennende. Men jeg har aldri fått til en skikkelig god Birkendag. Jeg håper det kan bli i år, sier Fløgstad.  

Så langt har hun 18. plass i eliteklassen som sitt beste resultat. Inn mot årets ritt har hun imidlertid trent annerledes enn tidligere år, og det håper hun skal gjøre susen. 

– Jeg har kjørt mye mer mengde, flere lange og rolige turer enn før. Jeg vet at formen er god, så hvis jeg klarer å henge med fra start, kjøre billig underveis og være med teten helt til oppløpet, kan det gå veien i år. Topp fem er i hvert fall målet, kanskje pallen også, sier Fløgstad. 

Fra rullestol til pall-aktuell
Men veien til topp-5 kandidat i eliteklassen i Birken har vært beintøff, og det var slett ikke gitt at Fløgstad skulle være i stand til å stille til start i år i det hele tatt. For noen måneder siden var det håndsykkel hun syklet på. 

I slutten av juni i fjor ødela Fløgstad begge føttene i en badeulykke. Hun og flere kompiser hadde dratt bort til en plass ved Mesnaelva der de pleide å hoppe ned i vannet. I det Fløgstad skulle hoppe, skled hun og falt tre meter ned på en steinhylle med føttene først. 

– Jeg sto nok for langt ut på kanten, men jeg husker ikke så nøye. Jeg ble skremt av fallet og av at jeg mistet pusten, men jeg krabbet meg opp igjen på platået. Der hjalp de meg inn i en bil og så kjørte vi til sjukehuset, minnes Fløgstad. 

På sjukehuset trodde legene først at Fløgstad «bare» hadde pådratt seg et par ukompliserte brudd i venstre foten, samt at hun måtte sy ti sting for å lukke et dypt kutt i den høyre foten. 

Det viste seg imidlertid at skaden var langt verre enn først antatt, og dagen etter måtte Fløgstad tilbake på sjukehuset for å operere den venstre foten. Noen uker senere måtte hun operere den enda en gang. Deretter fulgte fire måneder med foten i gips. Det var ikke før i september hun fikk av gipsen, og sakte kunne begynne med opptrening. 

Først handlet det bare å komme seg tilbake på sykkelen. De første øktene var ikke mer en 20 minutter, inne på rulla. Deretter økte hun gradvis, og utover våren var hun oppe i relativt normale treningsmengder både inne og ute. Løping var imidlertid utelukket før i sommer. 

– Fram til april-mai greide jeg ikke annet enn å gå korte distanser, for det var vondt å belaste foten med hele vekta. Men nå kan jeg løpe opp til fem-seks kilometer i strekk, så det prøver jeg å få til en gang i uka, sier Fløgstad. 

Birken som bekreftelse
Gjennom hele den krevende skadeperioden, har Birken hengt der som et stort mål for Fløgstad. Å greie å gjennomføre de 86 kilometerne fra Rena til Lillehammer ville være en real bekreftelse på at hun virkelig var tilbake. 

I løpet av våren fikk Fløgstad gode tilbakemeldinger på at hun var godt i rute, og da hun syklet inn til bronse i kortbanerittet under terrengsykkel-NM på dagen et år etter ulykken, fikk hun virkelig fart på ambisjonene. 

Nå har hun altså lagt lista for Birkebeinerrittet skyhøyt: Fløgstad sikter mot pallen i eliteklassen. 

Annonse
Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen