Nyheter

Herman blir historisk

Bilde 1 Herman og Lasse

I underkant av tre måneder står Herman og Lasse på startstreken på Rena sammen. Grunnlaget legger de med ukentlige økter på Birkebeineren stadion.

Tekst og foto: Birgit Sildnes

Friskt mål for det nye året - Herman blir historisk

Det begynte som en fleip som stadig ble gjentatt. Men Herman Bilstad tok fleipen som en utfordring, og nå har han som mål å fullføre Birken 2023. Samtidig skriver han historie som første deltaker i ski-Birken med Downs syndrom.

Det er mandag kveld og nærmere tjue bitende kuldegrader på Birkebeineren skistadion. Treningsgruppen som Herman vanligvis trener med, har en kuldegrense på minus 12. Men Herman er godt kledt, og sammen med trener Lasse L. Aulin trosser han kuldegrensen og legger ut i kveldsmørket på en times skitur. Om bare tre måneder skal de gå 54 kilometer sammen.

Topp trenere
Fleipen sitter løst mellom de to humørfylte treningskompisene i forkant av kveldens økt. De er jevngamle, begge 26 år, og de er også naboer som gjerne møtes til dyst på PlayStation. Mens Lasse har overtaket i skisporet, så er de jevnbyrdige konkurrenter i spillverdenen. De to 26-åringene ble kjent gjennom Lillehammer skiklub para, ei treningsgruppe som begge stortrives i. Deltakerne er en variert gjeng, og selv om flere av dem aldri har drevet med langrenn før, så blir de med på skitreningene på grunn av det gode miljøet. Trenerne er høyt kvalifisert, de er alle tidligere aktive langrennsløpere eller fortsatt aktive løpere som både går World cup og Skandinavisk cup.

Stor treningsglede
Paragruppen møtes hver mandag, men Herman trener langt oftere. Han er med på aerobic og håndball, trener styrke på senter og går lengre helgeturer på ski. Herman forteller at han også bruker en styrkeapp på telefonen, opptil flere ganger i uka. Og da knipser han gjerne et bilde som Lasse får tilsendt.
– Det er veldig motiverende at Herman er så ivrig, sier Lasse. Hans filosofi er at Herman stadig skal settes på nye prøver. Ikke bli for komfortabel, men sette seg nye mål og finne ut hva som er mulig å oppnå. Og Herman liker å bli utfordret, enten det gjelder å delta i gateløp eller bekjempe høydeskrekk i klatrevegg.

Møte med Erna
I 2019 deltok Herman i Ridderrennet. Da ble han behørig gratulert av daværende statsminister Erna Solberg – et morsomt minne som lever til evig tid på nettsidene i flere aviser. Men Ridderrennet på 20 kilometer blir for en liten spasertur å regne sammenlignet med Birken.

– Det er viktig å prøve ut nye ting og kjenne at man mestrer det. Mestringsfølelsen gir økt selvtillit, det gir økt treningsglede, motivasjon og alt mulig. Jeg har selv kjent på hvor mye glede fysisk aktivitet gir, og det er flott å se at Herman opplever det samme, sier treneren.
Fredag 17. mars står Herman og Lasse sammen på startstreken på Rena. Kanskje blir Herman den aller første med Downs syndrom som fullfører Birken på ski. Ifølge Lasse er det et veldig ambisiøst mål å i det hele tatt tenke på å gå Birken. Herman er ikke i nærheten av å ha gått så langt før. Men begge to er optimister. Hvis Herman har en god dag, får i seg nok mat og klarer å disponere krefter, så vil de klare denne bragden i fellesskap.

Vi heier på Herman!

 

 

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen