Nyheter

Marte og Janne tester HøstBirken!

i lyngen breddebilde
Tekst og foto: Janne Rossebø Knudsen, Frontrunner for Asics

I år skulle jeg endelig løpe Birken. Selv om jeg bor på Lillehammer, har jeg faktisk ikke løpt Birken før. Men i år skulle jeg delta, og hadde store forventninger og gledet meg, siden vi i ASICS FrontRunner Norge skulle løpe sammen. Men korona ville det annerledes…

Birken har likevel hevet seg rundt og skapt et fint, virituelt alternativ på 20 km, som du kan løpe når det passer deg. Dette måtte testes. Sammen med min løpevenninne, Marte, gjennomførte vi HøstBirken 2020 forrige lørdag. Det ble en fantastisk fin opplevelse i strålende høstvær. Vi løp løypa som en treningsrunde, og tok det veldig rolig med innlagt fotostopp og energipåfyll og brukte ca. 2 ½ time.

Løpet starter som vanlig på Birkebeineren Skistadion. Før du starter, så går du inn på websiden til Birken og melder deg på. Deretter må du ha en QR-skanner (app) på telefonen, slik at du kan registrere de 5 postene, og da tiden din, underveis og i mål. Gjør du det, får du en t-skjorte, som kan hentes i Håkons Hall, som er der du kommer i mål. Jeg vet ikke med deg, men jeg synes alltid det er gøy med en "belønning" for strevet.

løpe i sol

Rett nedenfor parkeringen på Birkebeinerstadion, er start. Her skanner du QR koden og får bekreftelse på start, ved å trykke på linken som kommer opp. Det var enkelt, og gikk kjapt. Deretter satte vi i gang nedover stadion og mot Finsveen. HøstBirken som det virtuelle løpet heter, var godt merket med orange piler, men de vanlige grønne skiltene er også synlige. Det er noen sykkelløyper og andre skilt med en gang du kommer ut fra stadion, som forvirret oss litt. Hovedregelen er å løpe rett frem, om man ikke ser en orange pil eller grønt skilt.

scanne qr kode

Løypa var overraskende tørr, siden det ikke hadde regnet på flere uker. Jeg løp med terrengskoene ASICS Fujitrabuco 8, og det hadde nok vært et must om det hadde regnet. For denne løypa er gjent for å være gjørmete. Det var noen partier som var våte, men de var stort sett tilrettelagt med planker og annet.
Hadde jeg løpt igjen, og det var tørt, vill jeg nok valgt allrounderen ASICS DS Trainer 25.

Første post var ved Finsveen, der vi scannet QR-kode nummer to. Med en gang den var scannet, så fikk vi opp tid og bekreftelse på registreing.
Første del av løypa er nesten bare oppover til ca. 9 km.  Denne delen av turen er veldig fin, inni skog og med mye løping på gress og sti. Det varmer mitt trailhjerte.

Neste QR-kode var ved Sjøsetervegen, der løypa går over veien. Etter dette åpner landskapet seg mer, løypa blir mer flat og det er fine strekninger med hovedsakelig skogs- og grusvei. Det var nå vi kunne begynne å nyte og ta inn de fine høstlandskapet og fargene.

over gjerdet

Vi var superheldig med været. Det var varmt og sol, og selv om vi løp i tights og løpejakke, så møtte vi noen i løypa i shorts og t-skjorte. Vi startet i 9-tiden og jeg måtte raskt hive av meg den tetteste jakken, og ta på en lettere en. 
Det var egentlig rart at det ikke var mer folk i løypa, på lørdag formiddag, i et slik vær. Men vi møtte noen få andre løpere, noen som spurtet forbi, noen som jogget og noen som løp motsatt vei. Det er kanskje det fineste med slike virtuelle løp synes jeg, at man kan løpe akkurat når det passer en selv, og uten den store trengselen.

Siste QR-kode i løypa var på Kroken, og det er rett innenfor Lysgårdsbakkene. Det er da nedoverstigningen begynner. Nedover løper en på skogsvei, og når det flater ut i øvre del av Lillehammer, rett over Maihaugen, er det grusvei bort til Håkons hall.

Det var dessverre ingen som sto og ventet, og jublet, da vi nærmet oss mål. Vi fikk scannet oss i mål, og fikk straks en hyggelig hilsen på telefonen, som gratulerte oss og sa at t-skjorte ventet i service senteret i Håkons hall. Vi måtte selvsagt hente "trofeet" vårt, og ble møtt av en hyggelig kar i serviceskranken, som også gratulerte oss med vel gjennomført løp.

på pallen

Endelig kom jeg øverst på pallen i et løp. Vi anbefaler HøstBirken på det sterkeste!

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen