HøstBirken - en virtuell vri!

skilt sjøseterveien

Tekst og foto av Abelone Lyng

Har du gått litt lei de vanlige virtuelle løpene og utfordringene? HøstBirken er en mellomting mellom virtuelt og virkelighet.

Virtuelle løp har blitt noe de aller fleste løpere har blitt kjent med det siste halve året. Det har vært utallige virtuelle utfordringer både på de klassiske distansene mellom 5 og 42,2 kilometer og nye utfordringer som for eksempel å samle flest mulig høydemeter i løpet av et gitt tidsrom.

Da Covid-19 satte en stopper for samtlige av løpene jeg hadde planlagt å delta på i 2020 satte jeg pris på de virtuelle utfordringene som dukket opp. Det ga meg ekstra motivasjon for å legge ut på langtur eller presse meg litt ekstra på en økt.

QR-moro
Men etter å ha deltatt på et godt antall virtuelle løp og utfordringer gikk jeg litt lei. Jeg savnet den ordentlige løpsstemningen. For selv om vi var mange som deltok på det samme virtuelle løpet, så gjorde vi ikke egentlig det samme. Noen løp her, andre der. Noen valgte den flateste og raskeste traseen de kunne finne, mens andre gikk for en teknisk skogsti med kupert terreng eller løp opp og ned Wyller-bakken i Oslo.

Derfor syntes jeg det var skikkelig moro når Birken laget et virtuelt løp med en vri.

Fra den 5. september til 11. oktober i år kan du delta på HøstBirken. Det er en litt annerledes måte å løpe Birken på, men samtidig så løper du faktisk Birken. Konseptet er at du løper Birken 21km traseen fra Birkebeineren skistadion til Håkons Hall og skanner QR-koder på veien. På denne måten løper alle den samme løypa, men til forskjellige tider. Om du legger turen til en helg er det nok også stor sjanse for at du møter på andre løpere på turen og.

QR-moro

En litt annerledes Birken
Jeg løp HøstBirken 5 september, og jeg digger hele konseptet! Det er lett å komme seg til start med kollektivtransport og løypa er godt merket hele veien. Traseen er nesten den samme som den vanlige Birken, med unntak av noen forenklinger av start og slutt. Så du får 20 kilometer på klokka i stedet for 21. En annen ting er at du får se Birken traseen i høstfarger. Løypa tar seg nesten enda bedre ut i høstklær enn tidlig sommer.

Ikke forvent noen nye rekorder på Birken traseen når du løper HøstBirken, for du må over flere gjerder på strekningen og det tar også litt tid å scanne de fem QR-kodene for å få godkjent løpet, men det er likevel moro å kunne sammenligne seg med andre som har løpt HøstBirken på Strava, hvor det nå opprettet et eget HøstBirken segment.

HøstBirken er gratis, og når du har scannet alle de fem QR-kodene så kan du hente T-skjorte på sportssenteret i Håkons Hall.

Så ta med noen gode løpevenner og ta turen til Lillehammer før 11. oktober og løp sammen eller konkurrere dere imellom. Dette er også en super måte å bli kjent med Birkentraseen på hvis du har planer om å delta på Birken, men synes det er litt langt eller ikke er vandt til å løpe i terreng. Nå kan du løpe Birken i ditt tempo, uten mer press en du velger selv.

pallen

Bonustips
Om du først tar turen til Lillehammer så anbefaler jeg å ta to dager i området. Løp HøstBirken den ene dagen og ta turen opp til Sjusjøen og løp deg en tur i starten av Ultra Birken traseen eller Birken Fjellmaraton traseen. Området mellom Sjusjøen og Pellestova er fantastisk vakkert på høsten.

Følg gjerne Abelones blogg, der får du gode løpe- og opplevelsestips!