Nyheter

Huset fullt av birkebeinere

Birkebeinerfamilie

Huset fullt av birkebeinere

Familien Sløgedal/Sørhus er en birkebeinerfamilie utenom det vanlige. Som nærmeste nabo til starten på Tingstadjordet, har denne familien i over to generasjoner hatt birkebeinere overnattende hos seg. I tillegg har de i årevis deltatt på dugnader og selv stilt til start i flere renn.

Tekst, foto og video: Ungdomsreporter

-På det meste har det overnattet 19 birkebeinere her hos oss samtidig, da var det fullt i huset, forteller  familiefar Lars Otto Sørhus.

Mor Ingrid mener at hvis man bor på Rena og ikke liker Birken blir det tøft. - Da har man et problem, smiler hun. 

Familien har vært engasjerte i Birken i flere tiår. De har både gått selv og åpnet hjemmet sitt for andre birkebeinere. I år blir det Lars Otto sin 13. deltakelse, mens sønnen Esten ikke henger langt bak. - Jeg deltar i år for for 6. eller 7. gang, sier han. 

Familien har gjennom generasjoner tatt imot birkebeinere som har hatt behov for husrom. De husker godt Senkveld-duoen, Thomas og Harald, som kom superslitne inn i huset til familien midt på natten og ble servert kaffe og kakao. De hadde nettopp gått fra Lillehammer til Rena med gammelt utstyr, slik de ekte birkebeinerne gjorde.. Arve Tellefsen er også blant de tidligere overnattingsgjestene. I år skulle Thomas Wassberg og kona tilbringe natten hos Sløgedal/Sørhus, men meldte avbud i siste liten. Likevel er det ingen fare med at huset står tomt for birkebeinere i år heller.

Ingrid forteller at de har en spesiell blåbærsaft som hun kaller “blådop”. Denne serverer hun, Esten og Lars Otto, samt de andre som overnatter, før de skal gå Birkebeinerrennet. - De årene jeg selv gikk Birken, hadde jeg også med meg denne “blådopen” i sekken som ga en skikkelg “boost”, minnes Ingrid.

Familien har ingen planer om å gi slipp på Birken-engasjementet. Det blir nok både dugnader, flere deltakelser og enda overnattingsgjester i mange, mange år fremover..

Se hele intervjuet med birkebeinerfamilien Sløgedal/Sørhus, hvor de også avslører noen "skumle" gjester som har fått husrom hos familien:

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen