Hvordan forberede seg best mulig?
Her er gode tips før helgas arrangement
Tekst: Naprapat Ingvild Hartmann-Lørscher, Norges Naprapatforbund Foto: Sportograf
Det finnes mange ulike måter å forberede seg på før et løp. Det er ingen fasit på hvordan man gjør det. Kanskje du allerede har dine rutiner som fungerer utmerket for deg, kanskje du ser rutiner som du allerede har og kanskje noen du ikke har. Her er noen tips som kan være nyttig for deg som nybegynner eller erfaren løper.
Selv har jeg deltatt på mange korte og lengre løp og brukt tid på å finne ut hva som fungerer og ikke funker for meg. Det tar tid å finne “dine riktige” rutiner. Fortvil ikke om det ikke fungerer helt denne gangen, da har du i alle fall testet hva som fungerer og ikke fungerer.
Tips:
- Få i deg nok kalorier dagen før et løp. Dette gjelder kun ved løp fra halvmaraton og oppover. Det er ikke snakk om å spise mer, men passe på at middagen er rik på kalorier og proteiner, slik som en pastarett. Kroppen klarer som regel fint å gjennomføre kortere løp uten ekstra kalorier utover det vi vanligvis får i oss gjennom en normal dag. Ved lengre løp kan det være fint å fylle opp lagrene slik at kroppen har noe mer energi å gå på.
- Få nok søvn. Det er lurt å være uthvilt før et løp, så prøv å legge deg i rimelig tid kvelden før. Fortvil ikke om du derimot sliter med konkurransenerver og har problemer med å sove, du klarer deg også på mindre søvn. Er du allerede klar over dette kan du eventuelt prøve å få nok søvn noen dager i forveien.
- Beveg deg dagene før. Du skal ikke bygge form den siste uken før et løp, men toppe formen. Dette gjør du enkelt ved å roe ned på treningen, men fortsatt bevege deg. Det kan fort bli en stor påkjenning på kroppen om du ikke har beveget deg særlig dagene i forveien av løpet. Kortere og roligere økter kan være en fin måte å gjøre det på, selv dagen før løpet.
- Koffein kan bidra under løpet. Ved å drikke koffeinholdig drikke, enten det er kaffe, brus eller sportsdrikk, vil det kunne bidra til å øke prestasjonen din under løpet. Det er derimot viktig å ikke overdrive inntaket av koffein, selv lavt inntak gir økt prestasjon, mens store mengder gir ikke nødvendigvis en enda bedre effekt, men kan heller være trøblete for magen, gi skjelving og andre bivirkninger.
- Varm opp den siste halvtimen før løpet. Det er lurt å forberede kroppen på aktiviteten som kommer og gjøre den varm, enten om det er gjennom lett jogging i par kilometer eller dynamisk tøying. Dette vil forberede muskulaturen og sende blodet til de musklene som skal brukes under løpet.
- Hydrer underveis. Det er viktig å få i seg nok væske under løpet for å forebygge dehydrering og kramper (se artikkel https://birkebeiner.no/no/nyheter/muskelkramper-under-lop-og-ritt). Vann holder i stor grad, men er det varmt eller du skal holde på i flere timer kan det være lurt å få i seg noe med mer energi, slik som energidrikk eller gel.