Nyheter

Hvordan trene i overgangen fra barmark til snø?

shutterstock_94950685

November ligger foran oss. Mange venter fortsatt på sesongens første skitur, mens noen har gått sine første kilometer på snø all

Tekst: Ronny Bråten    Foto: Shutterstock

Glatte veier kan gjøre rulleskitreningen vanskelig. I denne overgangsperioden kan det være utfordrende å få trent slik du ønsker. Her er noen råd om hvordan du kan løse treningsarbeidet i denne perioden. 

 1. Vær tålmodig! Det er lenge til de viktige skirennene.  Vent på gode snøforhold i nærområdet. Gleden ved å trene blir fort borte hvis du bruker mange timer i bil for å finne snø. Det er ingen krise om mye av treningen i november og desember skjer med joggesko og rulleski. Glem ikke styrketreningen! De første vintermånedene kan gi deg et solid barmarksgrunnlag. Da vil det også være lettere å holde god skiform gjennom sesongen. Spesielt gjelder dette deg som ikke tar fram rulleskiene før sykkelsesongen er over.
 1. Sjekk værmeldingen! Ta fram rulleskiene på de dagene du kan unngå glatte veier. Det gjør ingen ting om treningen gjennomføres i bolker.
 1. Ved siden av rulleskitrening er løp med staver ekstra viktig hvis vinteren lar vente på seg. Intervalløkter i motbakke som ”elghufs” og rolige langturer kan gjennomføres med staver for å ”imitere” skibevegelsen.
 1. Skulle du være heldig å få gode skiforhold tidlig, bør du fortsatt gjennomføre løpeøkter og styrketrening en god stund. Bruk løpingen til å kjøre hardøkter.
 1. Det er viktig at den første perioden på ski er rolig. Du skal gå deg inn på ski!
 1. Gå gjerne alene i starten. Finn ditt tempo og ha fokus på teknikk.
 1. Ha hovedfokus på diagonalgang. Det er i denne teknikken overgangen fra rulleski er størst. Både muskulært og teknisk.
 1. Finn et flatt område eller slak motbakke. Tenk tyngdeoverføring (balanse) og rytme.
 1. Gå mye uten staver.
 1. Tekniske tips: Kjenn etter at du har god balanse gjennom glidfasen, tidlig og kontant fraspark og lav avslappet skulder i pendelfasen (når du fører fram armen til et nytt stavtak).
 1. Etter noen skiturer kan du også rette fokuset mot staketeknikk og dobbelttak med fraspark. Dette er teknikker som er lett overførbare fra rulleskiturene.
 1. Etter 3-4 uker på ski kan du legge inn mer variasjon i øktene. Det er nå på tide å gjennomføre noen hardøkter på ski. Gjerne i form av skirenn.

Saken er hentet fra en tidligere utgave av Magasinet Birken

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen