Nyheter

Ikke fortvil

_64A5972

Med god alternativ trening kan du utvikle både form og teknikk mot Birkebeinerrennet.

Tekst: Ingeborg Scheve  Foto: Birken

Når godt nytt år kan byttes ut med vått nytt år, er det lett å fortvile for de som har satt seg mål i skisporet. Men det er ingen grunn til bekymring. Det er fortsatt lenge til Birkebeinerrennet, og med god alternativ trening kan du utvikle både form og teknikk fram til snøen laver ned igjen.

– Du skal ikke gå fort på ski ennå
Anita Moen, som er Birkendronninga framfor noen med fire seiere i Birkebeinerrennet og 17 års fartstid på landslaget bak seg, driver sin egen skiskole i Trysil på tiende sesongen.

Hun har stadig birkebeinere på kurs som bekymrer seg for lite tid på snø, og kan berolige med at det ikke er noen grunn til å stresse over snøen. Det er ikke slik at det haster med å komme seg på snø, spesielt om en ikke skal konkurrere og gå fort på en god stund ennå.

– Jeg vil ikke drive å skape frykt hos folk. Det er bra trening i barmark, og det er fortsatt ingen fare om en ikke kommer seg på snø ennå når en ikke skal gå fort før litt utpå sesongen, sier Moen. 

Samtidig anbefaler hun å utnytte de mulighetene som byr seg, enten det er hyttetur til fjells eller et overraskende snøfall lokalt. Da er det mengde og teknikk som bør stå i fokus.  

– Det er alltid greit å komme på snø om en har muligheten. Det er viktig å få mange rolige turer der en fokuserer på arbeidsoppgavene og teknikken nå på denne tida av sesongen, sier Moen.

Kombiner barmark og ski
Moen poengterer at når det skorter på snø lokalt, er det fint å periodisere treninga med barmark og styrke på ukedagene, og fokus på ski i helgene.

– Hvis du kan komme deg på ski i helgene så gir det en naturlig periodisering som er veldig fin i slike perioder. På ukedagene kan en for eksempel trene intervaller på beina, som elghufs eller rulleski om det er forhold for det, og få skimil i kroppen i helgene. Det er fint å ha hatt noen mil på snø når en skal gå konkurranse, foreslår hun.

Derfor anbefaler Moen spesielt de som har mål om å gå en del seedingsrenn før Birken, eller skal gå andre renn tidligere på sesongen om å begynne å prioritere trening på snø.

Fokus på helheten
Videre minner Moen om at et er viktig å holde fokus på alle elementene i treninga, ikke minst styrketreningen, som bare blir viktigere jo eldre en blir.

– Ikke glem styrketreninga. Det er så lett å glemme når vi kommer på snø, men det er veldig viktig, sier Moen.

Det er ikke egentlig så mye som skal til, et par-tre økter på 20 til 40 minutter i uka gjør mye, men blir det oversett får det konsekvenser utover vinteren.

– Manglende styrke, spesielt i kjernemuskulaturen, gjør det vanskeligere å trene godt teknisk og vanskeligere å opprettholde god teknikk over tid, sier Moen.

Annonse
Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen