Nyheter

- Jeg blir mer og mer glad i Birken

v4

Birken tok en prat med Stian Berg om hvordan han har taklet et år uten Birken-arrangementer.

Tekst: Ingeborg Scheve Foto: Birken

Eliteløperen Stian Berg (26), Lillehammer:
* Deltar normal på Birkebeinerrennet, i eliteklassen
* Satser langløp på fulltid med Team Kaffebrenneriet i Ski Classics
* Vant sprintkonkurransen i Ski Classics sammenlagt for sesongen 2019/20
* Har gått Birkebeinerrennet tre ganger

Hvordan har du trent i år sammenliknet med andre sesonger?
– Forberedelsene mine går som normalt, og jeg forbereder meg som at det skal bli en normal sesong. Eventuelle endringer får man ta det det kommer.

Hva betyr det for deg å ha et mål som Birken med hensyn til motivasjon og kontinuitet i treningen?
– Birken er et spesielt renn for meg, av flere grunner. Da jeg satset mot verdenscupen og allround-langrenn, sa jeg at jeg ikke var noen fan av turrenn og «sekkeløp» som Birken. Men da jeg gikk Birken for første gang for fire år siden, var det en veldig positiv opplevelse. Sist gang jeg gikk Birken, i 2019, ble jeg nummer 11 i eliteklassen, og jeg blir bare mer og mer glad i Birken.

Etter å ha jaget landslagsdrømmen et par sesonger som senior uten å slå helt igjennom, gikk Berg over til å satse langløp på fulltid i 2018. Både han de fleste av kollegaene på Ski Classics-laget Team Kaffebrenneriet bor på Lillehammer. Det gir Birken en ytterligere dimensjon.

– Birken går i de løypene jeg trener i nesten daglig hele vinteren. Det gjør at jeg får ekstra lyst til å prestere mitt beste i Birken.

Hvordan har du fylt tomrommet fra arrangementer?
– Jeg er glad i å konkurrere hele året. Jeg liker å trene og setter pris på å være ute i naturen, men jeg trener fordi jeg ønsker å prestere i konkurranser. Så da jeg skjønte at sesongen ville bli veldig annerledes i år, var jeg veldig spent på hvordan jeg ville takle det og om det ville gå utover motivasjonen med en vår, sommer og høst uten konkurranser. Det har vært rart, men det har gått bedre enn jeg fryktet. Jeg har greid å holde fokuset på langsiktige mål, og fått gjennomført den daglige treningen med god kvalitet.  

Har du reflektert over hva det betyr for deg å være med på slike eventer, både når det gjelder konkurranseaspektet og det sosiale?
– Jeg har savnet det å konkurrere. Det å prestere i konkurranse er noe annet enn å prestere på trening, og jeg er kommet til et punkt hvor jeg trener for å prestere i konkurranser. Jeg savner spenningen og kicket jeg får av å sette meg mål som jeg drømmer om å oppnå. Det har jeg tenkt mye på denne sesongen, sier han, og forteller at han også savner det fellesskapet som konkurransene gir.

– Noe av det beste med å konkurrere, er jo å reise sammen med laget og trene og konkurrere på andre steder. Det har vi gjort minimalt av denne sesongen.

Hva gleder du deg mest til når det igjen skal bli mulig å konkurrere i en eller annen form i 2021?
– Det å stå på startstreken igjen sammen med gode konkurrenter jeg kan måle krefter med, uansett hva slags format det blir på konkurransene.

Stian Berg - Marcialonga 2020 - Foto Ådne Strandlie Team Kaffebryggeriet

Stian Berg. Foto: Ådne Strandlie, Team Kaffebryggeriet

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen