Nyheter

– Jeg har et hårete mål om å komme under 1:20

Maiken Caspersen Falla juni 2015_12

I år løper Maiken Caspersen Falla Birkebeinerløpet for femte gang.

Tekst: Ingeborg Scheve  Foto: Geir Olsen/Birken

– Jeg har løpt Birken fire ganger før, og Birkebeinerløpet er et viktig treningsmål for meg. Jeg håper alltid på pers. Drømmen er å komme under 1 time og 20 minutter. Det er et hårete mål, men hvis jeg holder meg skadefri og frisk, og får trent som jeg skal, så kan det gå. 1:19:59 er et fint mål, sier Maiken.

28-åringen fra Gjerdrum IL har 1:21:57 som beste tid i løpet. Det var i 2015, da hun deltok i Birkebeinerløpet for andre gang og kom på andreplass. Det gjorde hun også i fjor, da med sin nest beste tid på 1:22:04. I 2016 måtte hun bryte, og i 2017 fikk hun ikke deltatt.

Bakgrunn fra friidrett
Maiken har alltid vært glad i å løpe, og drev aktivt med friidrett i tillegg til langrennssatsingen. Det har hun glede av nå.

– Da jeg var yngre deltok jeg i mange løpekonkurranser. Jeg er fortsatt glad i å løpe, og er nok en av de på laget som løper mest i barmarksesongen. Men jeg får ikke trent det spesifikke løpssteget på samme måte som de som satser på løping, så jeg sliter med å henge med de beste løperne nedover. Derfor er jeg veldig glad i starten av løpet, der det både er motbakker og kupert terreng. Det passer meg veldig godt, sier Maiken.

Lommekjent
Maiken bor på Lillehammer og kjenner Birkebeinerterrenget godt. Derfor synes hun det er ekstra moro å få konkurrere på beina i det samme terrenget som hun legger grunnlaget for ski.

– Det er disse løypene jeg trener i både sommer og vinter, så jeg har lagt ned mange timer trening i dette terrenget. Jeg liker å konkurrere, og det er lenge å gå helt fra mars til november uten å ha startnummer på. Så på den måten er Birkebeinerløpet en veldig fin motivasjon til å komme i gang med løpesesongen, sier hun.

Det blir nok rulleski
Maiken er ikke av dem som klør etter å ta fram rulleskiene så snart snøen går. I hele vårsesongen nyter hun løpingen, og da er Birkebeinerløpet et fint treningsmål.

– Det er fint å få trent på litt annet enn langrenn. Jeg har ikke noe behov for å trene rulleski i juni, Jeg sparer rulleskitreningen og den mer langrennspesifikke treningen til lenger ut i barmarksesongen, sier hun.

Dessuten setter Maiken pris på at løping er en enkel og effektiv treningsform.

– Det er veldig enkelt å få til. Det er lite utstyr utover gode løpesko, og du kan gjøre det nesten over alt. Det er veldig praktisk. Og i tillegg er løping noe av den mest effektive treningen du kan gjøre. Du får unna utrolig mye på en time.

Må være tålmodig i tilvenningen
Maiken har alltid vært glad i å løpe, og holder løpingen ved like hele året, men det er naturlig nok ski som blir prioritert i vintersesongen. Derfor er hun nøye på å ta seg god tid til med tilvenningen til løpesesongen.

– Jeg har hatt min del av løpeskader opp igjennom årene. Selv om jeg løper hele vinteren, så er det lett å bli skadet hvis jeg er for ivrig med intervaller og lange økter i starten. Nå har jeg lært at jeg må trappe opp gradvis, sier hun.

Maiken bruker hele april til å komme i gang med løpingen igjen. Utover mai og juni blir det mer seriøs løpetrening med Birken som mål.

– I mai og juni begynner jeg å løpe intervaller mer systematisk, og siden Birken er et langt løp med en tung løype, så prøver jeg å få inn både noen lange intervaller og tre-fire lengre turer på opp mot tre timer i denne perioden, sier hun.  

De siste to ukene fram mot løpet er Maiken imidlertid på treningssamling med landslaget på Sognefjellet, der det er ski på programmet for alle øktene.

– Det er ikke helt optimalt med tanke på formtopping inn mot Birkebeinerløpet, men jeg får bite tenna sammen og prøve å holde på det forspranget jeg klarer å opparbeide meg i den første delen av løypa, sier hun.

Løper mest
Maiken Caspersen Falla er en av de som løper mest av utøverne på landslaget. Men selv om Falla løper hele året, er hun nøye på å bruke god tid på tilvenningen til barmarksesongen før hun begynner med hardere økter, intervaller og langturer på beina.

Langrennsstjernen bruker mesteparten av april på å bygge opp løpestyrken, med gradvis lengre økter. Fokus er da på rolige, og ikke intervaller. Utover i mai og juni legger hun inn mer systematisk løpetrening.

Dette er Fallas nøkkeløkter i løpesesongen.

  • Lange intervaller: 15 til 20 minutter der du får trent på å holde jevnt høy fart over tid. 4x15 minutter eller 3x20 minutter er gode økter som gir en time totaltid på høyere intensitet.
  • Mellomlange intervaller: 6 til 10 minutters drag på i3* til i4*, totalt 8-10 slike drag slik at samlet dragtid blir omtrent en time.
  • Langturer: Rolige langturer på opp mot tre timer. Bygg gradvis opp lengden på øktene utover våren etter hvert som du blir sterkere, slik at du unngår belastningsskader.

* Olympiatoppens 8-delte intensitetsskala, der sone i3-i5 er de mest vanlige for utholdenhetsutøvere.

 

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen