Nyheter

Jeg trener ikke for å bli tynnest mulig eller bli best!

Karoline Bergum 2022 - Kirkens bymisjon

Tekst:Ingeborg Scheve, Foto: Privat

Jeg trener ikke for å bli tynnest mulig eller bli best. Jeg trener for å få kjenne på følelsen av å virkelig slite meg ut.

Etter 12 år på kjøret ble Karoline (33) reddet av ren flaks for to år sida. På lørdag skulle hun Birken-debutert, men sånn ble det ikke. Nå gleder hun seg dobbelt så mye til Birkebeinerløpet i 2023.

Karoline hadde ruset seg i 12 år da hun ble reddet av ren flaks for to år siden. Hun byttet ut rusen med trening, og for et år siden begynte hun å trene mot Birkebeinerløpet. Lørdag skulle hun debutere som Birkebeiner. Men sånn ble det altså ikke.   

Birkebeinerløpet var det store målet for sesongen i år, men et skikkelig anfall av migrene på løpsdagen satte en stopper for Birken-debuten. 

Dobbelt glede i 2023
Karoline innrømmer at hun så klart er skuffet over at hun måtte stå over årets løp, men 33-åringen er av sorten som velger å se glasset som halvfullt til stedet for halvtomt. 

– Jeg tenker at jeg er veldig heldig som får den muligheten til å være med på Birkebeinerløpet, selv om det blir til neste år. Nå får jeg jo et ekstra år til å forberede meg, sier hun ivrig.  

For Karoline har ikke hastverk. 

– Jeg har en lang historie bak meg med rus. Jeg hadde prøvd gang på gang å bli rusfri, men ikke klart å holde meg rusfri. Da jeg satte den siste overdosen, ville jeg bare dø. Det vil jeg jo absolutt ikke lenger. Nå vil jeg leve, og jeg nyter å være her og nå, sier hun.

Reddet av flaks
Hva var det som ble vendepunktet? 
– Flaks. For to år siden hadde jeg flaks og havnet inn i et system i kommunen min hvor jeg har fått hjelp til å bli rusfri og holde meg rusfri. Først var jeg inne til langtidsbehandling i 11 måneder og så ettervern. Nå har jeg vært i ettervern i et år og er fortsatt rusfri.  

Karoline forteller at for henne er treningen en nøkkelfaktor i ettervernet. 

– Det jeg har gjort, er at jeg har byttet ut rusen med fysisk aktivitet. Det hjelper meg til å tørre å møte verden, tørre å stå i følelsene og møte mennesker. Jeg har lyst til å fortsette med det, sier hun. 

Trener hver dag
Opplegget med kommunen har snudd livet til Karoline. Nå trener hun hver dag. Tre dager i uka er det treninger med løpegruppa til Kirkens Bymisjon Drammen og Kongsberg. 

De andre dagene i uka trener Karoline på egenhånd. Da er det å ha konkrete mål å trene mot gull verdt.

– Det er viktig for meg å sette meg mål, og Birken er et stort mål for meg. Det å kjenne at jeg har en kropp som tåler å løpe 21 kilometer, sier hun. 

Karoline forklarer videre at slike mål hjelper henne å holde fokuset på å holde seg rusfri. Ikke minst på grunn av det hun har gått glipp av i alle årene hun ruset seg. 

– Jeg trener ikke for å bli tynnest mulig eller bli best. Jeg trener for å få kjenne på den følelsen av å virkelig slite meg ut. Jeg har aldri vært i form før. Da jeg begynte å trene veide jeg 130 kilo. Nå nyter jeg det å være ute i bevegelse, være tilstede og reflektere over alt det nydelige jeg ser ute i skogen og i fjellet på disse treningsturene. 

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen