Nyheter

Lag ditt eget treningsrom

Privat 15kvm 1

Drømmen du om et eget treningsrom, enten hjemme eller på jobben? Det kan være nærmere realisering enn du tror.

Av Ingeborg Scheve

Hvordan innrede og få mest mulig ut av treningsrommet? Og hva koster det? Dette er ekspertens tips enten du har 10, 15 eller 25 kvadratmeter til rådighet og stort eller lite budsjett. (Se skisser)

– Det er kult å ha treningsrom, og vi merker stadig større etterspørsel etter treningsutstyr til mindre treningsrom, både fra privat, små bedrifter og mindre treningssentre. Denne våren har det vært spesielt mye pågang, sier Paul Einar Borgen i Sportsmaster.

For de fleste birkebeinere er ikke innetrening noen erstatning for den vanlige utetreningen, men et supplement til den og et alternativ når utetrening av ulike grunner ikke er mulig. – Vi merker at folk er opptatt av å ha treningsmulighetene lett tilgjengelig når det passer å trene, sier Borgen.

Hva trenger du?
Skal du innrede et treningsrom er det flere hensyn å ta. Hva vil du gjøre der, hvor stor plass har du, hvor mange skal bruke apparatene og hvor mye er du villig til å investere i treningsrommet? – De aller fleste vil ha glede av å ha utstyr til kondisjonstrening og styrketrening, og utstyr som er enkelt å bruke og enkelt å vedlikeholde, sier Borgen.

Kompakt og effektivt
Har du en tredemølle og et sett med manualer, kommer du langt. – Med noen manualer og noen gode treningsplakater som viser hvilke muligheter som manualene gir er veldig enkelt og brukervennlig, poengterer han.

På et privat treningsrom kan man ofte greie seg med justerbare manualer med 30 kilo skiver som kan settes på etter behov og ønske. På et treningsrom som brukes av flere, er det gjerne mer hensiktsmessig med tradisjonelle, faste manualer. Kombinert med en benk kan du trene svært effektivt. Har du litt mer plass til rådighet, foreslår Borgen også et knebøystativ.

Hvordan skal tredemølla brukes?
Tredemøller kommer i alle prisklasser. De viktigste forskjellene mellom de to tredemøllene Borgen anbefaler i sitt forslag, er at den største (T300 til 23.950 kroner) tåler flere og tyngre brukere, har høyere topphastighet og fast bånd, mens den enklere varianten (T54 til 13.900 kroner) kan slås sammen når den ikke er i bruk.

– Begge er gode, solide møller som tåler å løpes på, og særlig T300 er en god intervallmølle. Med fast bånd gir den også litt bedre respons fra underlaget, forklarer Borgen. Det finnes enklere alternativer enn disse, men de aller rimeligste møllene er relativt spinkle og egner seg best til å gå eller jogge lett på, sier han.

Slynger og romaskin
Har du mer plass til rådighet, foreslår Borgen å legge til romaskin og et knebøystativ, samt slynger og matter. – Slynger og matter tar ikke mye plass i seg sjøl, men du skal ha friplass under dem til å bruke dem på. Romaskin er fint å ha og et godt alternativ til både styrke og kondisjonstrening, men krever litt plass, sier han. Videre foreslår han også et større og kraftigere knebøystativ i stedet for det enklere som er satt opp for de mindre treningsrommene. – Olympisk knebøystativ tar litt mer plass, men kommer samtidig med en fleksibel benk og muligheten til å bruke stativet til benkepress, sier han.

Trivsel
Borgen anbefaler også å investere litt i å gjøre treningsrommet trivelig. Musikkanlegg, behagelig belysning og gjerne en skjerm er elementer som bidrar til å gjøre treningen mer lystbetont.

– Gjør det hyggelig på treningsrommet, og hold rommet ryddig, rent og støvfritt. Det er viktig at du har lyst til å være der og lyst til å trene. Ellers blir det ingen god investering, sier Borgen.

Privat 15kvm 2

Forslag til utstyr for ulike romstørrelser


10 kvadratmeter Aktiv: T54 tredemølle, Squat pakke lett, 30 manual koffert, 302 Benk – under 20.000
Proff: T300 tredemølle, Squat pakke tung, 8par manual sett, PM122 Benk – under 40.000

15 kvadratmeter (tegnet – proff) Aktiv: T54 tredemølle, Squat pakke lett, 30 manual koffert, 302 Benk, R88 – under 30.000
Proff: T300 tredemølle, Squat pakke tung, 8par manual sett, PM122 Benk, Xebex Romaskin – under 50.000

25 kvadratmeter Aktiv: T54tredemølle, Olympisk styrkepakke, 30 manual koffert, 302 Benk, R88, Jungle Gym slynge, matte – under 35000
Proff: T300 tredemølle, Olympisk styrkepakke, 9par manual sett, PM122 Benk, Xebex Romaskin – under 60.000

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen