Nyheter

Med mikrofon i sekken

Einar intervjuer Erling Jevne
Einar Øftsaas (70), Birken-reporter i Radio Midt-Østerdal og "Birkebeinerradioen" gjennom 25 år, skal selv ta turen over fjellet på fredag - med mikrofon i sekken.

Tekst og foto: Ungdomsreporter

Mange har nok hørt stemmen hans, men også sett Øftsaas i aksjon som ivrig radioreporter for "Birkebeinerradioen" både på Rena og i målområdet på Lillehammer.

Med sin lange erfaring som Birken-reporter i gjennom 25 år har Einar mange historier å fortelle, og at ting har forandret seg er helt sikkert. - I starten var det en del tekniske utfordringer med radiosendingen fra rennet. -Vi hadde 30 kilo tunge bilbatterier som reporterne våre bar på ryggen, men de var så dårlige at vi måtte ha med en person til som kunne hjelpe med å bære et ekstra batteri. I tillegg var det alltid vrient å få lyden fra Rena til Lillehammer, men vi klarte det alltid, forklarer han.

For å få strøm brukte Einar og teamet en 50 meter lang ledning som var festet til en bil eller buss. Det ble etter hvert mye lettere da mobiltelefonen kom og da var det bare å ta med en liten Iphone og en lader. Vekten ble nedsatt fra 30 kilo til noen få gram. 

Nå har Einar altså bestemt seg for å ta med mikrofonen og referere fra løypa som deltaker i fredagens TurBirken. På denne måten håper Radio-Midt Østerdal å få til noe nytt og spennende.

Når lørdagen kommer regner vi med å se Einar i kjent stil i mlområdet på Birkebeineren skistadion på jakt etter intervjuobjekter.

Å debutere i Birken - attpåtil som 70 år gammel radioreporter - er imponerende. Å fullføre rennet er i seg selv en stor bragd, og målet til Einar er å komme i mål. -Jeg vil helst fullføre rennet på 6-7 timer, sier han.

Men for at det ikke skal bli altfor tungt har Øfstaas lagt ned en del timer i treningsforberedelser: -Det er ikke bare å gå uten å forberede seg. Jeg har trent en del, men i sommer slet jeg med en kneskade, men etter hvert har det blitt mange treningsturer. 

Einar Øfstaas er full av godt humør og forteller at han også har prøvd rulleskiene. - Men det ble bare noen turer rundt i stua, humrer han.

Treningene har i stor grad foregått i Rena Leir, men han har også forsøkt seg på den første mila fra starten på Thingstadjordet og opp til Skramstadsetra. - På den første turen brukte jeg litt over 2 timer, mens på den siste var tiden nede i 1 time og 40 minutter. - En solid forbedring, slår radioentusiasten fast. 

I treningsarbeidet frem mot TurBirken har Einar fått hjelp av mange, og nevner at han har vært på trening med superbirkebeiner Ragnhild Bolstad, noe han har satt stor pris på.

Utstyret må også være i orden: - Ja, jeg har faktisk brukt 10 000 kroner på felleski og nye staver, forteller Øfstaas.  

Birken har stor betydning for Einar som Renaing og som radioreporter for Radio Midt-Østerdal. - Det er mange som bare kjører forbi Rena, men under Birken er det flere tusen som er innom!  Det er gøy!

Vi ønsker birkebeinerdebutanten og Radio-Midt Østerdals 25-årsjubilerende reporter lykke til med både renn og sending.   

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen