Nyheter

Birkebeinerhelten Turid

Turid Williksen - 2023 - Privat crop

07.08.2023 Tekst: Ingeborg Scheve, Foto: privat

Turid Williksen har uhelbredelig kreft og har vært gjennom tøffe behandlinger, men i sommer syklet hun Norge på langs og nå er hun klar for Birkebeinerrittet så vel som Birkebeinertrippelen. 

Turid Williksen lever ikke bare med en uhelbredelig kreftdiagnose på andre året. Hun har også et pågangsmot av en annen verden, til tross for at framtida er usikker og tidshorisonten uklar: I sommer syklet hun en etappe av Norge på langs, og nå er hun klar for Birkebeinerrittet så vel som Birkebeinertrippelen.

– Diagnosen har gjort at jeg har fått et annet perspektiv på livet. Jeg vet ikke om jeg dør i dag eller i morgen eller om en stund, men jeg skal i hvert fall nyte livet enn så lenge, sier Williksen.

I den sammenheng er Birken en form for medisin for 60-åringen fra Bærum: Birken og treningen og store doser frisk luft holder motet oppe og fokus borte fra sykdommen. 

– Jeg er glad i å sette meg mål, og fysisk aktivitet er terapi for meg. Når jeg er ute trener, løper eller sykler så glemmer jeg å gå og gruble på alt rundt sykdommen. Og så er jeg så glad i å være ute, og når jeg kommer inn igjen, så er det masse sånne gladhormoner som flyter rundt i kroppen. Da er jeg i en helt annen sinnsstemning, sier Williksen.  

Fra sengeliggende til Birkebeiner 
Da Williksen fikk diagnosen uhelbredelig kreft i november 2021, ble livet snudd opp ned. Fra å være en sprek og aktiv birkebeiner, var hun blitt en kreftpasient med usikker fremtid. 

Etter operasjonen på nyåret 2022 fulgte seks tøffe cellegiftkurer. Da hun kom hjem fra sjukehuset, var hun så avkreftet at hun ikke klarte å gå trappen opp til andre etasje i huset sitt. 

– Jeg måtte krype på alle fire for å komme opp til andre etasje, forteller hun. 

Med god støtte på hjemmebane og faglig oppfølging på «Pusterommet», treningssenteret som stiftelsen Aktiv for kreft driver på flere norske sjukehus, har Williksen klart å bygge seg opp igjen.

– De sier at muskler er ferskvare, og det har jeg virkelig fått merke, sier hun, og gir Pusterommet en del av æren for at hun er der nå. 

– Pusterommet er et fantastisk tilbud. De har fysioterapeuter med kunnskap om kreft som er tilstede hver dag. De ga meg et tilrettelagt styrkeprogram og veiledning, som gjorde at jeg turte å ta i litt, uten å være redd for å gjøre noe feil. 

I vinter stilte Williksen til start på Birkebeinerrennet, knapt et år etter operasjonen og cellegiftkurene. Det gjennomførte hun med stil, og opplevelsen ga mersmak. 

– Det føltes som å være på tur over Grønland. Jeg brukte åtte timer, men det ga meg et enormt kick å gjennomføre, sier hun. 

Kastet seg på Birkebeinertrippelen
Etter suksessen i Birkebeinerrennet, begynte Williksen å tenke på Birkebeinerløpet i juni. Var det realistisk å gjennomføre en halvmaraton på tre og en halv time, med litt innsats? 

Hun fikk med seg en venninne på prosjektet. 12. juni klokket de inn ved Håkons Hall på under tre timer. 

Og det ene førte til det andre. 26. august er Williksen altså klar for Birkebeinerrittet, sågar for 14. gang i Birkenkarrieren. Det blir også åttende gang hun tar Birkebeinertrippelen. 

Syklet Norge på langs som trening
I år har oppkjøringen til Birkebeinerrittet imidlertid vært alt annet enn rutine. Som en del av treningsopplegget syklet hun nemlig 670 kilometer på en uke i juli, som en del av venninneprosjektet «Norge på langs på sykkel». 

– Jeg har noen spreke venninner, og vi har delt inn «Norge på langs i fem etapper». I år syklet vi etappe fire, fra Trøndelag til Hamar. Det var et viktig mål for meg i sommer. Jeg var veldig spent på om jeg skulle klare det, men det gikk over all forventning, sier Williksen, og fortsetter: 

– Den etappen av Norge på langs syklet jeg på elsykkel, og i Birken skal jeg sykle på vanlig sykkel, så jeg er spent på hvordan det går. Men jeg kjenner traséen godt og tar dagens til hjelp, så jeg tror jeg skal komme igjennom.  

Hva betyr Birken for deg? 
– Birken er flotte arrangementer. Selv om du tar deg ut helt og er dødssliten når du kommer til mål, så er det så mye positivitet rundt Birken. Det er masse glade mennesker, masse smil og heia og hyggelige kommentarer i og langs løypa, sier Williksen, og legger til: 

– Jeg har blitt veldig opptatt av at jeg skal samle opplevelser. Og det er slike opplevelser jeg vil samle.

  
Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen